Големите кавички

11:40, 26 авг 21 / Големите кавички 25 3245 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Topnovini.bg подбира най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати на родни и чуждестранни политици, общественици, спортисти и звезди.

Големите кавички на седмицата (16 - 20 август)

„Има два проблема с политиците. От една страна излизат нови лица, необезпечени с минало, с опит. Хора, които нямат какво да губят – появяват се и изчезват за 15 секунди. Това е проблем. От друга страна имаме хора, които са претърпели своите провали, но ние сме го забравили. Нямаме памет за провали. И това отново е проблем… Хубаво е обществото да се самосезира, когато види лице, което се е провалило“. Това коментира писателят Георги Господинов във връзка с политическата криза у нас.

Ние много лекомислено обявяваме тази криза за политическа, а тя е по-скоро криза на смисъла – човешка и екзистенциална криза, криза на изгубения хоризонт. Това е по-тежката криза – политическото или вече е минало, или още не е дошло. Кант казва: Просвещението е да се измъкнеш от непълнолетието, което сами сме си причинили. Това ми се върти в главата, като гледам какво се случва последните месеци.

Дефицитът на бъдеще е едно от нещата, пред които сме изправени през последните години, но това е свързано с миналото. Когато имаш несбъднато минало, имаш несбъднато настояще и несбъднато бъдеще.Тези, които в началото на Прехода си мислеха „Каквото било, било – дайте сега да гледаме напред“, се оказаха част от провала. Трябва да имаме памет за миналото,смята още писателят.

Когато не си преживял едно десетилетие, то е обречено да се завръща. Не може да захлопнеш вратата пред минало, което не си изговорил. Затова се връщат 90-те. Там са заровени много надежди", коментира още Господинов.

Добрият политик е този, който вижда зад числата хора. През цялото лято говорим за комбинации, числа и коалиции. Струва ми се, че изборите за нас са повече държавна лотария, която гледаме и се опитваме да познаем кои с кои ще се съберат и каква сума ще се получи. Хубаво е зад това да виждаме истории...Ще минат и тези избори. Въпросът е като се събудим на другия ден какво правим. Сами по себе си нито революциите, нито изборите решават нещо. Следващият ден е важен!", каза още писателят.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама