БСП обявява кандидат-премиера си до седмица

10:25, 27 авг 21 / Политика 25 2852 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Часове преди изтичането на крайния срок президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това е последният опит да бъде излъчен кабинет в рамките на 46-ото Народно събрание.

Държавният глава обяви, че е избрал да връчи третата папка на БСП по няколко причини - това е партия, която изповядва ценностите свобода, солидарност и справедливост, съхранила е откритостта и диалогичността при преговорите и има хиляди почтени социалисти, които той познава. Тези честни хора и вътрешнопартийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, отчетен политически профил и безспорни личности. България има нужда от лидерство. Размиването на политическата отговорност зад експертна няма как да реши проблемите около разграждането на проваления властови модел, а това е историческата задача пред вас“, каза той при връчването на мандата.

„Ние разбираме отговорността, която поемаме. Знаем, че България е изправена пред изпитания. Ще положим всички усилия да сътавим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформа и промяна на модела и да гарантира стабилност и сигурност на гражданите“, отбеляза от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от „Дневник“. Тя обеща да опитат всичко, за да има правителство.

Ще стане ли служебният кабинет редовен?

Относно първоначалната заявка на социалистите, че ако получат третия мандат, ще предложат служебният кабинет да стане редовен, Нинова каза: Въпросът остава на дневен ред, остава отворен, ще го обсъдим с останалите парламентарни групи. Остана отворен и тук при президента. Остава да видим какво ще стане в следващите дни“. 

БСП обявява премиера си до седмица

Нинова обяви седемдневен срок за излъчване на кандидат за премиер с третия последен мандат за съставяне на правителство. В решение на Конституционния съд такъв срок не е обявен, но според лидера на БСП на разговорите с президента е уточнено, че до следващия петък (3 септември) трябва да бъде предложен кандидат за премиер на Дондуков 2. Той също има седем дни да предложи проектокабинет.

Корнелия Нинова заяви още вчера че няма да бъде кандидатът за премиер, тъй като по думите ѝ той трябва да е „надпартийна фигура“. Преди да получи мандата, днес тя подчерта пред БНТ, че всяка от партиите може да предложи министри и премиер. По думите ѝ трябва да има разговори, съгласие и черно на бяло подписи какво ще се прави. Едва след това щели да отворят разговора за министри и премиер. Нямало да се поставят и предварителни условия, както постъпиха наскоро от партията на Слави Трифонов. 

Лидерът на левицата обяви, че след преговорите в четвъртък (2 септември) ще свика Националния съвет на БСП.

Третият мандат отива при БСП

БСП имат мандат, но нямат подкрепа

Третият мандат е червен: Лидерите с първи коментари

Социалистите още вчера поканиха на разговори всички парламентарно представени партии, без ГЕРБ-СДС и ДПС. „Изправи се БГ! Ние идваме“ още вчера обявиха, че ще отидат на разговори, но предупредиха, че няма да прекрачват принципите си и ще отстояват своите приоритети. От „Демократична България“ днес казаха, че са почти сигурни, че няма да подкрепят правителство, предложено от БСП. А „Има такъв народ“ коментираха, че ще се срещнат с левицата, но позицията им няма да се промени и няма да ги подкрепят. Председателят на партията Тошко Йорданов дори посочи съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов като отговорен да се стигне до връчването на третия мандат на БСП, предаде bTV.

Какво следва?

Така създалата се ситуация говори, че вероятно страната върви към трети парламентарни избори в рамките на година. Те могат да са 2 в 1 с президентските, първият тур от които ще е или на 7 или на 14 ноември (все още не е официално потвърдено, но това са обсъжданите дати от депутатите). Ако парламентът бъде разпуснат на 15 септември, предсрочните паралементарни избори биха могли да бъдат на 14 ноември заедно с президентските избори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама