Бюджетът мина на първо четене

11:31, 27 авг 21 / Политика 25 2788 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Народното събрание прие на първо четене със 130 гласа „за“, 45 – „против“ и 20 „въздържал се“ актуализацията на държавния бюджет за тази година, предложен от служебния кабинет. ГЕРБ гласуваха против, а ДПС се въздържаха. ИБГНИ, ИТН и ДБ подкрепиха актуализацията.

Приетият актуализиран бюджет позволява увеличаване на разходите с 1,25 милиарда лева. 400 млн. лв. ще са в подкрепа за бизнеса, над 220 млн. - за социална подкрепа, 200 млн. - за мерки в областта на здравеопазването, 133 млн. - за провеждане на избори през 2021 г., пише БНР.

Министърът на финансите Асен Василев отчете като плюс увеличението на пенсиите: „Ние сме били водени от това да осигурим достатъчно ресурс, за да бъдат извадени всички български пенсионери от бедност, но то по никакъв начин няма да застраши бъдещите бюджети на страната“.

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене след скандал за COVID кризата

Парламентарната група на ГЕРБ не подкрепи актуализацията на бюджета. Депутатът Тома Биков попита кой ще носи отговорност след две седмици: „Между първо и второ четене още от сега има заявки, че ще завалят серия от предложения, които рискуват да направят първата стъпка към финансовата криза“.

От ДПС се усъмниха, че актуализация се прави по стари схеми. Депутатът Йордан Цонев: „Под модела „джипката“ ние визираме това, че много години бюджети бяха изготвяни с оставяне на резерви. Този резерв се харчи с постановление на Министерския съвет. Сега разбрахте ли защо този бюджет е същия като предните? Спестените акцизи на някои стопански субекти обикновено отиват в предизборната кампания и си заслужава човек да го скъса и да го върне на министъра не за друго, не защото не е правилно, а защото има заявка за нов морал. Ако обичате, да не повтаряме модели, за които се кълнем от сутрин до вечер, че ще изчегъртаме. Така че ние ще предложим увеличение на приходите от акцизи и, респективно, увеличение на разходите за хората и за бизнеса“.

Мая Манолова от „Изправи се, БГ! Ние идваме!“ посочи защо бюджетът е подкрепен от повечето парламентарни партии: „Парите, които са събрани от българските граждани, трябва да бъдат върнати обратно на българските граждани“.

Партиите с варианти за по-голямо вдигане на пенсиите

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ е категоричен, че злоупотреби няма да има: „Експертите от „Има такъв народ“ ще работят точно в тази посока, за да не може кабинетът, който и да е той, да харчи парите на хората, както си иска, твърдейки, че се бори с коронакризата и облагодетелствайки някакви хора“.

Министърът на финансите Асен Василев обясни, че приходите от акцизи са добри, а създаденият буфер може да се контролира: „Приходите от акцизи, месец върху месец, скочиха с повече от 20%, а вие знаете, че това няма как да се дължи на инфлацията, тъй като това са приходи на база обем. Що се отнася до това, защо разходите са сложени в резерва, те са сложени в резерва, но са сложени на отделни пера, което означава, че МС, колкото и да иска, реално трябва да ги похарчи за целите, за които тези разходи са заложени“.

По време на дебатите основните критики към предложения от служебния кабинет проект бяха свързани с недостатъчната сигурност, че очакваните постъпления от плана за възстановяване наистина ще пристигнат в хазната, както и че не се подпомагат ключови сектори.

Парламентарно представените политически сили изразиха намерения да направят множество предложения между първо и второ четене. Искане за такива промени има и от служебния кабинет. Вчера министър Асен Василев заяви, че когато станат готови разчетите на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната за необходимите им допълнителни средства за посрещане на мигрантската криза, той ще ги предостави на председателя на ресорната комисия Любомир Каримански и очаква от него да ги внесе между двете гласувания. Като цяло промените в консолидираната рамка предвиждат свиване на дефицита до 3,6 на сто.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама