Първокласниците ще имат истински 15-и септември, останалите - според ситуацията

11:59, 29 авг 21 25 2709 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Първият учебен ден ще е присъствен за всички първокласници независимо от данните за коронавирусната епидемия. При по-големите ученици формата на обучение ще зависи от това в коя зона е навлязла съответната област на страната. Това обяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков. 

Образователното министерство вече предложи 4 варианта на обучение в зависимост от зоните за разпространение на вируса. Присъственото обучение в пълноценен вариант е възможно само в зелена и жълта зона, в червена зона (от 250 до 500 на 100 000 заболели) се предвижда редуване на часове в клас и дистанционно, а в тъмночервената зона всички ученици задължително ще учат онлайн. 

Ето как ще работят училища и детски градини при нова ковид вълна

„Присъствено обучение не може да има без здрави учители. Нашата задача е да намерим баланс - максимално присъствено обучение, но при здрави учители“, коментира проф. Денков в ефира на БНР.

Според него, учителите не са специалисти по ваксиниране и тяхната реакция да не искат да се ваксинират, е свързана с реакцията на цялото общество. За съжаление, се сблъскаха различни послания и оттам настроиха обществото да не е особено приветливо към ваксинацията. Това е груба грешка, от която тепърва ще си патим“, смята той. 

Маски, тестове и електронно обучение - дискусията тече

Като приоритетни въпроси, по които ще продължи дискусията през следващите две седмици той очерта носенето на маски от различни възрастови групи, тестването и кога да се преминава към електронно обучение. 

Ще се осигури възможност за безплатно тестване на деца със сипмтоми, но профилктичното тестване има смисъл при голям брой ученици, а българските родители нямат нагласа за това, коментира още Денков. „Няма никакъв смисъл да тестваме 5 или 10% от децата в едно училище. Това няма да донесе никаква информация, която да бъде полезна, ще бъдат напразно изхарчени средства.“, посочи той.

Няма нагласи и за ваксиниране на студентите, където се очертава втора трудна учебна година. Образователният министър обяви, че подкрепям решението на Медицински университет – Пловдив на лекции да се допускат само студенти преболедували Covid-19, с ваксина или с отрицателен тест.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама