„Демократична България“ не отиде на срещата с БСП

10:20, 31 авг 21 / Политика 25 3257 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

„Деморкатична България“ няма да отиде на срещата с БСП в рамките на консултациите за съставяне на кабинет с третия мандат. „Тази среща няма предмет. При изначалната яснота, че мандат, даден на БСП, е обречен и при реалността, че мнозинство няма, тази среща се превръща в предизборен пиар за Корнелия Нинова“, заяви Христо Иванов пред БНР.

Той припомни, че е имало възможност чрез предварителни разговори преди държавният глава да връчи третият мандат да се предложи на президента готова формула, но именно на този етап е пропаднал третият мандат. „Той просто се превърна в предизборен сценичен реквизит“, обясни Христо Иванов.

По темата със забавянето с третия мандат преди неговото връщане, което бе анонсирано от лидера на БСП Корнелия Нинова, той отбеляза: „Трябва да се даде време и в този смисъл ние няма да лицемерим и да я корим за това. Този мандат поне тази работа да свърши – да осигури време. Трябва нещо да свършим - поне да актуализираме бюджета“.

Иванов: Отидох при Трифонов, за да го призова да поправим грешките с третия мандат

В тези два парламента, които с лека ръка обявяваме за политическа фира, се случва нещо. В тези парламенти на българската политическа класа ѝ се налага да се научи, че живеем в ново време. Четири партии в рамките на 5% са наредени през един процент. Това означава друга формула, базова, за политическата стабилност. Формула на договарянето. Формула на съвместяването на легитимни интереси“, смята Иванов.

Слави се опита да се държи като следващия голям, като следващия спасител, с 65 депутати. Цената е всички да се научим, че вече живеем в епохата на група равноправни субекти“, коментира съпредседателят на „Демократична България“.

Според него демокрацията е нестабилна именно за да може политиците да се чувстват несигурни. По думите му ще трябва да научим наново думите коалиция и компромис. Новата култура на споразумяването трябва да съществува при реално равноправие и прозрачносЮт, смята той. „В следващия парламент трябва да има правителство, което да свърши работа. Не бих казал на всяка цена. Има разумна цена. Всеки трябва да се откаже от претенцията да се опитва той да е големият“.

Запитан задава ли се нов десен проект на Кирил Петков и Асен Василев, Христо Иванов отбеляза: „Те са наши съмишленици. Това, което са започнали, генерира доверие и трябва да продължи. Това, че генерира и атаки валидира факта, че то трябва да продължи. Естествено е за нас да ги подкрепим в техните намерения, но те казаха, че след като се разпусне парламента, тогава ще анонсират своите решения“.

В отговор на въпрос може ли Кирил Петков и Асен Василев да влязат в листите на ДБ за изборите наесен, Иванов изтъкна: „Да не влизаме в такива спекулации в момента. За нас е много важно да не позволим това събиране на българската демократична общност на едно място да бъде разколебано. Ще направим всички разумни действия да не позволим рацзцепление, напротив - да се съберем, да надградим, да използваме потенциала и доверието, което всеки един носи. Това е въпрос на политическа технология и намиране на формула. Ние сме изключително позитивно настроени, че това трябва да се свърши. Но нека те да си вземат решенията и да ги анонсират и оттам нататък ще работим“.

Естествено е да имаме кандидат за президент, заяви още Христо Иванов.

БСП: „Демократична България“ се скриха, искат избори

Отказът от разговори на „Демократична България“ за нас означава твърдо, че те не искат да има редовен кабинет и искат да отидем на избори. Не искат да започнем промяната на модела. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като дясната коалиция отказа да се яви на днешната среща в парламента за третия мандат.

„За нас беше демократично ДБ да кажат – няма да подкрепим, защото. Те се скриха, посочи Нинова и отбеляза, че аргументът „няма конкретни имена за министри“ не работи. ДБ провалиха преговорите с ИТН, защото те им предложиха конкретни имена“ , смята Нинова, цитирана от БГНЕС.

Срещите на левицата утре продължават с „Има такъв народ“. В четвъртък от 14 часа ще бъде свикан общ форум на БСП и на него ще се реши какво ще последва оттук нататък.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Не отидоха и сбъркаха 18:08, 31 авг 21

Но си в, имат заплатите, горките пенсионери

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама