Децата в детски градини няма да носят маски

13:35, 31 авг 21 25 3324 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Децата няма да носят защитни маски в детските градини, независимо от възрастта си, съобщиха от Министерство на образованието в съобщение до медиите.

Задължени да носят маски са учителите и непедагогическите специалисти в общите закрити части на сградата и когато по изключение работят с повече от една група.

В училищните автобуси маските са задължителни за възрастните, а за децата – преценката е на родителите.

Задължителни са мерките за спазване на дистанция между децата и персонала от различни групи, редовна дезинфекция и поддържане на строга лична хигиена.

Задължителна е и физическата дистанция между родители и персонала на градините, като се ограничава влизането на външни лица в двора на детските градини и в близост до входа на сградата.

От МОН препоръчват най-много дейности да се провеждат на открито, когато обстановката го позволява, като в двора по възможност трябва да се обособят зони за отделните групи.

От ведомството посочват още, че комуникацията с родителите ще се извършва предимно в електронна среда, като индивидуални срещи и консултации са възможни след предварителна уговорка и спазване на основните противоепидемични мерки.

При зеления, жълтия и червения сценарий на заболяемост детските градини ще работят съгласно насоките на МОН. При дете с COVID-19 и след задължително предписание на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) цялата група ще минава към занимания от дистанция. По преценка на РЗИ, областния или общинския кризисен щаб за затваряне на отделна детска градини или на няколко детски градини и след издаване на заповед за това от кмета на съответната община или от РЗИ директорът ще изпраща предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към занимания от разстояние.

При тъмночервен сценарий с над 500 болни на 100 000 души в съответната област могат да работят само детските градини със 100% преболедувал или ваксиниран персонал. В този период ще се приемат само деца, чиито родители отговарят на същите условия или работят на първа линия. Заниманията с децата от затворените детски градини ще се осъществяват само от разстояние в електронна среда със заповед на министъра на образованието и науката.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама