„Има такъв народ“ официално отказа подкрепа на БСП

12:30, 01 сеп 21 / Политика 25 3211 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Няма какво ново да ви кажем, „Има такъв народ“ не променя отношенията си към третия мандат и няма да подкрепи инициативата на БСП за правителство. Това заяви зам.-председателят на партията Тошко Йорданов след 5-минутната среща, която организираха двете парламентарни групи в Народното събрание.

Макар още преди дни да стана ясно, че мандатът в ръцете на БСП е напълно безжизнен, левицата все пак настоя всички партии официално да аргументират пред камерите в парламента своя отказ да ги подкрепят. Началото на седмицата от „Изправи се БГ! Ние идваме“ ги отрязаха, а вчера „Демократична България“ дори не сметна за нужно да отидат на срещата. Днес от „Има такъв народ“ също декларираха официално, че няма да ги подкрепят. И то два пъти.

Още преди да започне срещата със социалистите, Тошко Йорданов нададе глас от парламентарната трибуна, като заяви, че няма да ги подкрепи, но щом държат, ще отиде и отново ще им го повтори. „Вие го знаете, но ще го направим от приличие“, обърна се той към БСП.

По-късно на официалната пресконференция Йорданов изтъкна, че отутк нататък очакването е парламентът да продължи да работи с цел „кърпене“ по някои от предложените промени. Въпреки това обаче, според него, е ясно, че сериозна съдебна реформа в 46 Народно събрание няма да има. Той подчерта, че сегашната ситуация „ще даде възможност на ГЕРБ и ДПС да продължат да са щастливи, да се пробват на следващи избори“, а главният прокурор Иван Гешев „да продължи да бъде Гешев без орязване на правомощията“. По думите му от БСП зависи парламентът да „поживее“ още малко време, в което „да се направят някои неща по отношение на прокуратурата“.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова пък отвърна, че по-важно от „кърпенето“ е било съставянето на трайно мнозинство. Тя даде пример за съществени, но неизпълними в момента неща със спецправосъдието и реформата на Висшия съдебен съвет.

Йорданов контрира, че по-сериозната работа не се е случила, защото останалите политически сили са отказали подкрепа на кабинета на тяхната партия. „В следващия парламент, ако има повече разум, ще направим и голямата промяна“, заключи той. 

Твърдата позиция на „Има такъв народ“ окончателно обрича проучвателния мандат на неуспех. Очаква се утре левицата да свика Националният си съвет, за да вземе окончателно решение кога да върнат мандата и дали да го бавят още. Миналата седмица Корнелия Нинова заяви, че ще го върене от 10 до 15 септември, за да може да се актуализира бюджета. 

Нинова опита да пришпори актуализацията, но не успя

След връщането на последния проучвателен мандат, президентът Румен Радев ще трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи трети за тази година парламентарни избори. Все още обаче не е определена дата и дали ще са 2 в 1 или отдлено от президентските. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg ! Последвай във Facebook , Instagram и Twitter , ела и във групата във Viber ! Значимите теми и различните видими точки са още по-близо до вас! Всички са в социални мрежи - ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:59, 01 сеп 21

Какво са решили ИТН това е тяхно право но ако не подкрепят бюджета и преизчисляване на пенсиите просто да забравят че ще бъдат в следващия парламент

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама