На първо четене: Взеха Бюрото за защита от Гешев

13:11, 01 сеп 21 / Политика 25 3045 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бюрото по защита на свидетели преминава от главния прокурор към Министерството на правосъдието, реши на първо четене Народното събрание.

Мотивът е, че Бюрото изпълнява сходни дейности по охрана и предотвратяване на престъпления, а тъй като има и полицейски функции, е необходим контрол от Народното събрание.

Предложението подкрепиха депутатите от „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“ и „Изправи се БГ!Ние идваме!“. От ГЕРБ и ДПС се въздържаха и гласуваха против, предаде БНР.

Гешев: От ликвидирането на Бюрото би спечелила само мафията

Бюрото е под контрола на главния прокурор от 2013 г. и оттогава звеното постепенно се оборудва с коли, оръжия и сгради. Основната цел на звеното е охраната на съдебни свидетели, но негови служители участваха в някои от знаковите акции на прокуратурата миналата година – ареста на бившия зам.-министър Красимир Живков и влизането в президентството. Новото им правомощие стана възможно след като функциите на Бюрото бяха разширени месеци преди това със законови промени, инициирани от Гешев. 

Нахлуването в президентството било комуникационна грешка

Според доклада на Бюрото по защита за 2020 г. и първите шест месеца на 2021 г., звеното се е грижело за охраната на 16 защитени свидетели и трима магистрати, сред които самият Гешев. Дейността му е струвала на държавата 10 млн. лв. Миналия месец Държавната финансова изнспекция започна проверка на разходите на Бюрото. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама