Хаос при гласуването на промените в Закона за НСО

16:21, 02 сеп 21 / Политика 25 2344 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Скандали и взаимни обвинения в Народното събрание. Напрежението сред депутатите възникна заради кворума при гласуването на промените в Закона за НСО, предложени от Ива Митева.

Объркване настъпи от това, че не стана ясно дали законопроектът е приет. Таблата в залата показаха, че е минал. Общо гласувалите обаче бяха само 100, а за кворум са нужни 121, обясни председателстващият заседанието Росица Кирова. Тя посочи, че според нея законопроектите не са приети.

Депутати поискаха гласуването да се спре, а Кирова заяви: „Това, че не сте съгласни с решението и не сте си осигурили достатъчно мнозинство, за да мине - не е моя грешка”, обърна се тя към народните представители от „Има такъв народ”.

Освен Гешев без охрана може да остане и съпругата на президента

Председателят на НС в момента абсолютно не е в час и не знае какво върши. Просто не може да обяви нищо”, каза Тошко Йорданов от ИТН.

Мая Манолова поиска поименна проверка преди да се направи прегласуване по Закона. Предложение дойде и от Десислава Атанасова от ГЕРБ, която помоли председателя на НС за проверка на кворума чрез регистрация с електронните устройства и след това да се премине към прегласуване на законопроекта.

Г-жо председател, разбирам, че в общинския съвет във Видин някой път така се работи, но тук - не”, обърна се към Кирова Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!”, която направи критика относно поименната проверка.

След спорове около парламентарната трибуна започна и поименна проверка на народните представители, която установи 125 депутати в пленарната зала.

Законопроектът беше прегласуван, като при процедурата гласуваха 102-ма депутати. Кирова обяви, че предложението не е прието, тъй като не са гласували 121 души и прекрати заседанието. Това доведе до ново напрежение в залата, пише Нова телевизия.

Според законопроекта на Николай Хаджигенов НСО ще охранява само президента, премиера и председателя на парламента. Без охрана остава главният прокурор, министрите, заместник-председателите на парламента и бившите премиери, президенти и председатели на НС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама