Медици поискаха извинение от Стефан Янев

20:00, 02 сеп 21 / Политика 25 2587 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Остри реакции на медици след изказване на премиера Стефан Янев. По време на блиц-контрол в парламента, той обвърза хипократовата клетва с допълнителното заплащане, което те получават за работата си на първа линия.

„Войните са много, но в тази за здравето войниците носят друг тип униформи и хората, посветили се на тази благородна професия, дават друг тип клетва. Хипократовата клетва, подобно на клетвата на войника или на полицая, предполага и саможертва. Говоренето за тяхното осигуряване както с медикаменти, с кислород, така и с парично възнаграждение, е важно, но не е първостепенно“, каза Янев, цитиран от bTV.

Бонусите за спешни медици: Времето на контакт нямало да се отчита

По-късно от Българския лекарски съюз (БЛС) излязоха с официална позиция, като призоваха службеният министър-председател да не бърка армията с медицината. Лекарите подчератват, че никъде в Хипократовата клетва не става дума за саможертва от страна на медиците.

Препоръчваме Ви да се запознаете с нея преди да казвате в какво сме се клели и да говорите за жертвоготовност. Жертвоготовност, която ние проявяваме всеки път, когато заемем работното си място. Жертвоготовност, която проявихме при няколко вече вълни на епидемията и при първоначална пълна неизвестност около заболяването. Жертвоготовност, която проявиха и над 120-те медици, които загубиха битката с COVID-19. Подобно говорене не само е обидно, то е недопустимо. В тежката битка, която водят колегите по целия свят, нито един лидер не си е позволил подобно изказване“, пишат от лекарския съюз, като настояха за незабавно извинение от страна на служебния премиер.

Пълната позиция на БЛС може да видите ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама