След двудневен цирк в парламента: Промените в НСО се оказаха приети

10:45, 03 сеп 21 / Политика 25 3406 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След като вчера депутатите се изпокараха и едва не превърнаха пленарната зала в боксов ринг заради промените в Закона за НСО, днес скандалът продължи с пълна сила. 

Объркване настъпи от това, че не стана ясно дали законопроектът е приет. Таблата в залата показаха, че е минал. Общо гласувалите обаче са били само 100, а за кворум са нужни 121. Така част от депутатите поискаха да бъде прегласувано, а други - обявиха за абсурдно трето гласуване. 

Хаос при гласуването на промените в Закона за НСО

„Всички гласувания по Закона за НСО са нищожни“

Всички гласувания по Закона за НСО са нищожни“, заяви председателят на парламента Ива Митева, след свикания председателски съвет преди пленарното заседание днес. Тя констатира, че вчерашните гласувания на законопроектите са протекли с нарушения - гласувано е по-малко от 30 секунди, не е обявен резултат, при второто гласуване е констатирана липса на кворум от водещата заседанието Росица Кирова, която обаче не е поискала прекратяване на заседанието и проверка на кворума. Това прави гласуванията невалидни, смята Митева, и затова трябва да се проведат наново.

От ГЕРБ-СДС яростно възразиха. Бившият шеф на парламента Димитър Главчев обвини Митева, че в момента няма право да води заседанието, тъй като предния ден е участвала в дебатите по законопроектите. Намеси се и Хамид Хамид от ДПС, който заяви, че и самият дебат, който се проведе вчера, е „нищожен“, и трябва да проведе наново, преди пак да се гласуват законовите предложения. Митева обаче отказа с аргумента, че при обсъждане на законите кворум не се изисква. „Сериозно ли някой ще убие Бойко Борисов“, иронично попита Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме“ колегите си от двете партии и настоя гласуването да продължи.

Извинение и лични нападки 

От „Има такъв народ“ на трибуната излезе зам.-шефът на партията Тошко Йорданов, за да се извини на Митева за вчерашното си грубо отношение към нея. Направи го, след като герберите му напомниха за това. „В нашата група сме свободни хора и си говорим като свободни хора, а не като политически лицемери, каквито сте в ГЕРБ“, нахвърли се Йорданов на бившите управляващи. Той хвърли вината за проваленото вчерашно заседание върху Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която го води, и я обвини в „тотална некадърност и некомпетентност“. „При гласуването ще се види кои в тази зала подкрепят Бойко Борисов и Цвета Караянчева да останат с охрана“, закани се накрая Йорданов, цитиран от „Сега“.

Да защити Кирова неочаквано излезе Хамид Хамид. Той призова Ива Митева да не допуска Йорданов да обижда зам.-председател на Народното събрание, каквато е Кирова, по начина, по който обиди самата Митева. „Г-н Тошко Цветанов вече е рецидивист в тази посока“, подигравателно каза Хамид, като използва прозвището, което вчера даде на Йорданов. Самата Кирова заяви, че познава парламентарната практика и затова е прекратила разглеждането на законопроектите.

Ясно е, че ще направите всичко възможно, за да пазите привилегиите и на министрите, и на депутатите, и на прокурорите“, нападна герберите Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме“. И призова да се прекрати дебатът и да се премине към гласуване на законопроектите.

Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме“, която вчера подкрепи тезата, че няма кворум за гласуванията, сега предложи Митева да подпише законопроектите и да ги пусне на второ четене. „Няма нужда да извиваме ръцете на залата да гласува за десети път ... Това е все едно да връщате един мач назад“, заяви тя. Предеседателят на парламента не се съгласи. А депутатите от ГЕРБ-СДС започнаха поред да се изреждат на трибуната, за да нападат Митева. 

Ива Митева се предаде и обяви Закона за НСО за приет 

След много усилия да ги възпре и да премине към гласуване, тя се предаде и прекрати временно заседанието за нов председателски съвет. След него премина наново през вчерашните събития - посочи, че по искане на Мая Манолова и Росица Кирова е направила проверка на кворума, след което са проведени гласувания и законопроектите са били одобрени. И ги обяви за приети, с което на практика се отказа от всичко, което твърдеше по-рано.

Решението ѝ доведе до нови критики от страна на депутатите от ГЕРБ-СДС. Според Десислава Атанасова за час Митева е променила драстично мнението си относно законопроекта. „Съжалявам, че сте доктор по Конституционно право. Считам, че все още има време да промените за трети път своето становище“, заяви тя.

Тошко Йорданов отново в центъра на скандала

Тошко Йорданов пък атакува ГЕРБ като ги нарече „мафиотска структура“ от най-високата трибуна в държавата. От своя страна Александър Ненков от ГЕРБ отговори, че хора с тениски не могат да дават квалификации и обвини председателката Ива Митева в безсилие. Атанасова също поиска Митева да наложи наказание на Йорданов и отстраняването му от пленарна зала.

Това, че Тошко ви е партиен шеф не означава, че може да му давате да обижда ПГ или отделни лица. На Тошко му липсват елементарни познания не само за правилника, но и за културата на всеки един човек. Г-н Тошко, искате ли 600 хиляди граждани да ви посрещнат на улицата, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. От своя страна Митева отвърна, че не е член на партията и Йорданов не ѝ е шеф. 

Председателят на парламента ги призова да атакуват решението пред Конституционния съд. Целият спор, който не беше по същество, а по процедури, беше само на първо четене. Сега предстои разглеждане в Комисия и отново в зала.

Освен Гешев без охрана може да остане и съпругата на президента

Промените, предложени с два законопроекта на „Има такъв народ“ и на „Изправи се БГ! Ние идваме“, предвиждат редуциране на хората, които се охранят от службата. Без охрана остават главният прокурор, президентската администрация и съпругата на президента. Според вносителите, НСО ще охранява задължително само „тримата големи” - президента, премиера и председателя на Народното събрание. Останалите - само при застрашеност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама