България взе точка от Италия в световна квалификация по футбол

08:45, 03 сеп 21 / Спорт 25 2465 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Българският национален отбор по футбол изненада европейския шампион Италия и успя да измъкне точка в квалификациите за световното първенство и то на чужд терен. Срещата завърши 1:1 във Флоренция.

Това беше първи двубой за Италия, след като Скуадрата спечели Евро 2020 на 11 юли, и всички очакваха лесна победа.

Още в първите минути домакините притиснаха българите в наказателното поле и в 16-тата минута Италия поведе с 1:0. Федерико Киеза и Чиро Имобиле направиха двойно подаване, което петима български футболисти изгледаха отблизо и с удар извън наказателното поле, Киеза превърна комбинацията в гол. След него ситуацията не се промени особено. Италианците продължиха да натискат, но не бързаха особено, а атаките им бяха постепенни, с много подавания и дебнене на точния момент за пробив на българската защита. И както мачът си вървеше спокойно, изненадващо с първата си смислена и опасна атака в срещата България успя да изравни.

ЦСКА влезе в Лигата на конференциите след инфарктна победа

Кирил Десподов и Атанас Илиев направиха двойно подаване, при което крилото на „Лудогорец“ надбяга Алесандро Флоренци и с външен фалц отправи точен удар към наказателното поле, където бе притичал Атанас Илиев, за да се разпише за 1:1. Това е първи гол за България, който отбора ни вкарва на чужд терен в състезателен мач от юни 2019-а, когато Исмаил Иса се разписа срещу Чехия.

Футболистите се оттеглиха на почивката при равенство. През второто полувреме Италия упражни преса, но не успя да стигне до точно попадение. Заслуга за това имаше вратарят Георги Георгиев, който игра отлично. Първо той спаси удар на излезлия очи в очи с него Федерико Киеза, а след това се справи и с Чиро Имобиле.

Спечелената от България точка не променя ситуацията в групата ни. България остава на четвърта позиция с две точки от четири мача. Италия може доста да съжалява, защото в битката за първото място с Швейцария, изгубените точки може да се окажат фатални. Скуадрата обаче изравни рекорда за най-много поредни мачове без загуба в международния футбол - 35.

За България успехът е исторически, тъй като досега страната ни има две ремита на италианска земя, но в контроли през 1969-а и 1974-а. До този момент никога националния ни отбор по футбол не си е тръгвал с актив от Ботуша в официален мач. Това беше и първи български гол на италианска земя от 1981 година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама