Големите кавички на седмицата (30 август - 3 септември)

13:00, 04 сеп 21 / Големите кавички 25 2916 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (23 - 27 август)

Децата да тръгнат нормално на училище и да се спре с безсмислицата на онлайн обучението“, призова епидемиологът доц. Атанас Мангъров. Пред медиите той определи нареждането да се носят маски в клас като безсмислено и варварско.

Припомняме, че насоките на Министерството на здравеопазването предвиждат маските в клас да са задължителни за всички учениците от 1-ви до 12-и клас, ако училището се намира в област в жълта, червена или тъмно червена зона. Само в областите в зелена зона, учениците от 1-ви до 4-ти клас и децата в детските градини могат да бъдат без маски с решение на педагогическия съвет. 

Доц. Мангъров определи като безсмислени и опитите за насилствено налагане на ваксинация на определени професионални групи от населението, тъй като и при наличие на имунитет способността да заразяваш другите остава. Той подчерта, че решението за ваксиниране винаги трябва да е лично и да бъде предмет на свободен избор от страна на гражданите.

Медиите действат на политиците по особен начин – като да им дадеш лека дрога. Те изведнъж стават много оживени, всички започват да водят кампания. Това не е добър начин да вършим работа на избирателите. Време е да изберем между представителна демокрация, в която все пак се гласува някакво доверие на представителите, и представление. Ние от „Демократична България“ смятаме, че трябва да има срещи, които да бъдат проведени така, че да позволяват да се кажат неща, хората да обменят честни мнения – извън жълтажа, адреналина, истерията, която събужда у повечето политиците присъствието на медиите“. Tова коментира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по повод отказа му да разговаря пред медиите с БСП за правителство с третия мандат.

„Демократична България“ не отиде на срещата с БСП

„След това трябва да има срещи, които позволяват да се кажат неща, след като колективни органи да вземат решения, да се ангажират с тях и тогава хората могат да са сигурни. Никъде по света няма политика, която да се прави само и ексклузивно пред камерите – това много популистки звучи. Не съм сигурен дали г-жа Нинова прави всичките си политически срещи пред камерите.Ще ми е много интересно г-жа Нинова да тръгне с една камера, да прекара целия си ден в реалити формат. Може пък да докаже, че това работи и да си сменя мнението“, добави той.

Иванов добави, че коалицията винаги е била готова за разговори, когато има смисъл, но мандатът на БСП е бил мъртвороден.

Подкрепата за т. нар. протестни партии се топи като книгата на Петър Илиев - намалява с всеки изминал ден. Явно тези гласове ще търсят своя нов пристан. Дали това ще е коментираният евентуален политически проект около Кирил Петков и Асен Василев, предстои да разберем“, заяви политическият анализатор Георги Харизанов.

Има кръг около президента, който жестоко лансира Кирил Петков и Асен Василев. Дано не ми се налага да работя с г-н Василев, защото той не се слави с особени успехи в частния бизнес“, изтъкна Харизанов. По думите му ситуацията е силно подценена.

Той подхвърли шеговито, че изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов също евентуално би могъл да се присъедини към един такъв политически проект на харвардските възпитаници - Петков и Василев.

„Защо не поканят градинаря, който целогодишно работи там? Може би има нещо интересно и той да каже по законността на храстите.“ Това коментира депутатът от ДПС Хамид Хамид, който е част от парламентарната комисия, която проучва документите за строеж в парк „Росенец“, където се твурди, че се намират летните сараи на Ахмед Доган. Преди дни председтелят на комисията поиска почетният председател на ДПС да се яви пред депутатите и да даде обяснения за откритите проблеми при строежа и разрешителните на сградите в имота.

Депутати искат да извикат Ахмед Доган в комисията „Росенец“

„Не знам почетният председател на ДПС да има някаква връзка със собствениците на постройките в „Росенец“. Вие твърдите, че са негови. Има документи, така че нека комисията провери документите и фактите ,а не да прави предизборна кампания. Защото всичко това се върши, за да се качи някой на гърба на г-н Доган отново в политиката“, заяви Хамид и добави:

„Нека Ахмед Доган да бъде поканен, ние ще предложим и градинаря Мехмед да бъде поканен, защото той 12 месеца е там, сигурно ще има по-интересни неща да каже...Нямам представа дали г-н Доган би отишъл, но комисията може да кани когото си иска. Може да покани г-н Бойко Борисов, например“.

„В комисията вече са представени 2500 документа – по тях всичко е ясно. Какво повече би могъл да разкаже евентуален ползвател на имота. И има ли възможност г-н Доган да прочете 2500 страници, когато тези имоти са собственост на търговски дружества“, каза още той.

Като казахте Кирил Петков, се сетих за Нероден Петко. Нека се роди, пък тогава ще го обсъждаме“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов в отговор на журналистически въпрос дали се притеснява от евентуалния нов политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев.

Подобна реакция по-рано днес имаше и от страна на държавния глава Румен Радев. За такъв проект обаче все още не са потвърдили официално харвардските възпитаници, които се превърнаха в истински фаворити за народа. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама