Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост

21:06, 06 сеп 21 / Политика 25 1559 Шрифт:
Биляна Иванова

През септември 1885 година нашият дързък народ, уверен в своето право, заличи границите, натрапени от Берлинския конгрес. Без да чакат одобрението на великите сили, българите от Княжеството и от Източна Румелия поправиха историческата несправедливост и предприеха най-значимата стъпка към единението на нашия народ в изконните му земи. Сториха го с мисъл и кураж. С дружни усилия и с удивителна политическа зрелост, която постигна целта почти без кръвопролитие. Показаха решимост, която разколеба всички външни врагове на Съединението и ги отказа да противодействат. Само два месеца по-късно младите ни капитани разгромяват сръбските генерали при Гургулят и Сливница, с което Съединението на България става необратимо историческо завоевание, заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово по повод 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Какви са уроците за нас днес? Време е да се излекуваме от комплексите за политическа обреченост. Защото ние сме показали, че можем да постигаме големи цели. Да го правим цивилизовано. Успели сме в миналото. Можем го и днес. Съединението на България се случва само седем години от възкръсването на страната ни. Затова вярвам, че днес, 136 години по-късно, сме узрели да надмогнем историческите разделения в името на демокрацията, справедливостта и просперитета на страната ни”, подчерта държавният глава.

Поглед назад: Братя! Часът на Съединението удари!

Ключът е в духа на Съединението. В чувството, че сме един народ. Чувство, което с времето бе корозирано от идеологически, котерийни, класови и други деления, които днес възпират нашия ход напред. Егоизмът не бива да подрива съзнанието, че макар, че сме различни, ние сме един народ. Че нашите различия не са повод за разкол, а част от богатството и потенциала на нацията”, каза още Румен Радев.

Актът на Съединението е най-вдъхновяващият епизод на дръзката ни политическа история. Това не е мъртва история, а урок по единение в името на свободата, достойнството и добруването на Отечеството. Вечна памет за храбрите българи, които вградиха съдбите си в националния идеал. Да живее свободна и единна България”, завърши словото си президентът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама