БСП върна неизпълнен мандата за съставяне на кабинет

17:05, 07 сеп 21 / Политика 25 2698 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

След неуспеха на БСП да се разберат с т. нар. „партии на протеста“ за съставяне на правителство, днес Корнелия Нинова върна на президента Румен Радев третия проучвателен мандат нереализиран. 

Окончателно: БСП връща мандата във вторник

„Връщаме ви проучвателния мандат, който ни възложихте. Положихме максимални усилия за разум, диалогичност и отговорност и пред държжавата, и пред народа в този момент. Не срещнахме подкрепа от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ!Ние идваме“, поради което Ви връщам мандата неизпълнен“, обяви Нинова на „Дондуков“ 2.

От своя страна държавният глава поздрави БСП за отговорния подход, както и за добрата работа на министъра и зам.-министрите социалисти в служебния кабинет. „Уви чакат ни нови избори и нови преговори. Вярвам, че БСП ще има активна част в тях“, посочи Радев.

По време на разговорите на „Дондуков“ 2 държавният глава е обяснил, че утре ще се срещне с ЦИК, за да чуе експертното им мнение относно датата на парламентарния вот. Едва след това президентът ще вземе решение кога да насрочи изборите за нов парламент. 

Според БСП избори 2 в 1 е по-добрият вариант, за да не ходят избирателите до урните в три поредни седмици в условията на ковид криза. с оглед интереса на избирателите. „Не сме обсъждали дали да е с първия или с втория тур на президентските избори. Това е решение на президента“, каза Нинова.

СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ избори 2 в 1

Важният въпрос според нея е актуализацията на бюджета, но в парламента вижда „изключително безотговорно отношение“. „Поканихме всички партии на протеста да излъчим по двама души и между четенията да уточним най-важните за България въпроси. Отхвърлиха го“, посочи тя.

„Последваха поне 10-ина предупреждения от наша страна, че ще стане беля.. Всички партии си внасят предложенията между двете четения, поради несъгласието на протестните партии няма стабилно мнозинство, стават „плуващи“ и „шарени мнозинства“, отбеляза Корнелия Нинова.

 

Ако изборите са поотделно, е добре да има две седмици между тях

От левицата забавиха връщането с 12 дни. Още при получаването на мандата, лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ще бавят максимално процедурата, за да може депутатите да приемат aĸтyaлизaциятa нa бюджета. 

Сега президентът трябва да реши кога ще разпусне Народното събрание и коя ще е датата за предсрочните парламентарни избори. Миналата седмица депутатите гласуваха президентските избори да се проведат на 14 ноември. Ако президентът задържи разпускането на Народното събрание до 10 септември, то нови предсрочни парламентарни избори може да се проведат на 7 ноември, като така те ще са преди президентските. Ако обаче държавният глава реши изборите да са „2 в 1“, то трябва да разпусне парламента по-късно: до 14 или 21 септември, за да може да съвпаднат с един от очакваните два тура на президентските избори (14 и 21 ноември са недели).

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама