Спецпрокуратурата проверява Татяна Дончева за корупция

11:40, 07 сеп 21 / Политика 25 3202 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Специализирана прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание, съобщиха от спецобвинението. 

Оттам не посочват поименно за кого става въпрос, но става ясно, че проверката е свързана със скандала около зам.-председателя на парламента от „Изправи се БГ! Ние идваме“ Татяна Дончева и двама от депутатите от „Има такъв народ“.

Проверката ще се извърши лично от прокурор. „След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК“, обясняват от прокуратурата.

Как се стигна дотук?

Депутатът и заместник-председател на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов обвини преди дни Дончева, че е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство. Въпросният депутат е Радостин Василев, който е бивш председател на правната комисия в миналия парламент и кандидат-министър в неуспешния проектокабинет на Слави Трифонов. Той твърди, че Дончева го е потърсила, след като е станало ясно, че „Има такъв народ“ няма да реализира мандат за правителство. Според неговия разказ по време на тяхна среща, тя е изписала на листче цифра - „500К“ или 500 хиляди, като е поискала от него част от депутатите да се отцепят от „Има такъв народ“. Той обаче не разполага с въпросното листче. Накрая Василев уточни, че като адвокат не може да каже, че тя му е предлагала подкуп. „Аз ти разказвам историята едно към едно. Хората да си правят сами изводите за тази история и за г-жа Дончева“, каза той в неделя вечерта в предаването на Йорданов „Студио Хъ“ по ТВ 7/8, цитиран от „Сега“.

Дончева ще съди Василев и Йорданов

Междувременно вчера Дончева заяви в ефира на bTV, че това не е вярно и не ѝ остава друг избор освен да потърси правата си по съдебен път. Нямам навик да се съдя с колеги, но мисля, че в създадената ситуация нямам друг избор освен да си потърся правата по съдебен ред срещу Радостин Василев и Тошко Йорданов. Нищо, че Радостин Василев вече даде заден ход по въпроса дали съм му предлагала подкуп и как точно, и започна да разказва някакви мъглявини. Смятам, че това е абсолютно безобразие“, изтъкна зам.-председателят на парламента и депутат от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. 

Тя потвърди, че между двамата е имало среща, но отрече да е говорила за пари. „Разговор с Радостин Василев съм имала и то, според мен, преди да приключи техния мандат и той е бил за какво са влезли в политиката и какво искат, какво мислят, че ще постигнат, какво не могат да постигнат и защо няма да участват в създаването на правителство по един разумен начин. Той беше в седмицата след „Панорама“ по БНТ, по повод на която той се беше обидил на „чалгар“ и на това, че съм казала, че те не стават за министри“, добави Дончева.

За какво са ни 20-30 депутати, като правя сметката, на нас ни трябват минимум 40. Даже за нормално функциониране ни трябват 50 – на практика цялата им група, без сценаристите. За какво трябва да отцепваме? По правилник те не могат да направят друга група, нито да се влеят в някоя“, поясни Дончева.

Тя допълни, че е говорила с още 10 човека от партията на Слави Трифонов и чакала да види кой от тях е казал, че му е предлагала пари. „Йорданов говореше как тези 500 000 лв. били, за да купуваме Ива Митева и министри и разбрах вече, че за да назначим министри трябва да ги купим – не те да си платят, за да станат министри и да си избият после от кражби дадените пари, което съм чувала досега да е някаква корупционна практика“, каза още Дончева.

„Историята с Дончева показва колко мръсна работа е политиката у нас“

След нейния коментар не закъсня и реакцията на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Той обърна внимание, че Дончева все пак е признала, че е разговаряла с десетина депутати от неговата партия. Именно това според него доказва, че „е правила опит да разцепи парламентарната група на „Има такъв народ“. „Всъщност, едва ли има депутат в българския парламент, който би напуснал групата си и би изневерил на своите избиратели, само заради милите очи на Татяна Дончева или заради симпатичния ѝ тревненски диалект“, изтъкна той в своя Facebook профил.  

По думите му историята с Дончева за пореден път показва колко мръсна работа е политиката у нас. И за пореден път доказва, че тези, които от сутрин до вечер говорят в телевизионните студиа за задкулисие, умело плуват в него, подчерта лидерът на „Има такъв народ“. 

Според него тя трябва да бъде отстранена от политическия живот, за да бъде промяната в България възможна. „Убеден съм, че промяната е възможна, ако има повече знаещи и смели хора като Радостин Василев, който не се сниши, не си замълча и който заложи успешната си кариера на адвокат, за да каже истината. Истина, която е готов да каже и пред детектор на лъжата. Ако Дончева се яви с него и ѝ стиска“, заключи той.

„Стават ясни и целите на Слави Трифонов“

Подобно на пинг-понг взаимните нападки между Дончева и „Има такъв народ“ продължиха. От своя страна тя заяви, че с думите си, Слави Трифонов сам е признал своите цели, а именно - да бъде отстранена от политическия живот. 

Зам.-председателят на парламента от „Изправи се БГ! Ние идваме“ заподозря и умишлено създаване на напрежение между партиите. „Между другите политици и политически партии да бъдат създадени отношения на подозрителност и недоверие, които да не позволяват постигане на съгласие за каквото и да било“, подчерта тя в своя Facebook. По думите ѝ за партията ѝ е маловажно в полза на кого работи Слави Трифонов, защото е ценна само истината. 

Дончева отбеляза още, че ангажирането на специализираната прокуратура с проверката най-вероятно ще осуети и този път закриването ѝ. „Но тя дава възможност да предоставят „доказателствата“, които твърдят, че имат“, добави още депутатът.

По-късно и самият Радостин Василев отговори задочно на Дончева в кулоарите на парламента, като заяви, че „ако има смелостта да ме съди, тогава ще трябва да се сблъска с още по-тежката истина“. Той обаче не доуточни какво точно има предвид. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама