Хаос с пенсиите: Предизборно ГЕРБ, БСП и ДПС „се сгодиха“ за 120 лв. добавки

17:48, 07 сеп 21 / Политика 25 3799 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Гласуването на второ четене на промените в бюджета на държавното обществено осигуряване в пленарна зала поднесе голяма изненада.

ГЕРБ, ДПС и БСП се обединиха срещу останалите партии и успяха да гласуват по-високи разходи в социалния бюджет от предложените в проекта на служебното правителство. Трите пертии гласуваха предложението на ДПС за трансфери, които ще позволят 120 лв. добавки към пенсиите до края на годината, и това на ГЕРБ за 100 лв., а накрая в общото гласуване бе подкрепено и предложението на вносителя с разчетите за преизчисление на всички пенсии и 370 лв. минимална пенсия.

С гласовете на БСП и на т.нар. партии на протеста днес бяха приети и трансфери за одобрения от ресорната комисия пакет за увеличение от 1 октомври на минималната пенсия от 300 на 370 лева и на останалите - средно с 12.5%, като максималната е 1500 вместо 1440 лева, пише „Дневник“.

"Това е взривяване на бюджета!"

"Опитвате се да взривите бюджета!", възмути се Мария Капон и поиска прекратяване на заседанието, за да "влезе бюджетната комисия" и да оправи бъркотията. Десислава Атанасова от ГЕРБ направи контрапредложение заседанието да продължи. "Няма безредици в залата, за да прекъсвате заседанието. Гласуваме спокойно", подкрепи я Георг Свиленски. "Няма взривяване на бюджета, нищо драматично не се случва, правим съвсем разумни предложения", обяви Йордан Цонев.

В залата вече тревожен наблюдава случващото се финансовият министър Асен Василев, който пропусна началото на дебатите. Вижда се, че в залата продължават да текат съгласувания между трите партии. "Ако си измисляме приходи, които да харчим, това е равносилно на взривяване на бюджета", включи се в дебата той.

Василев призова експертите на тези партии да бъдат послушани. "Точно така, г-н министър, експертите ще се произнесат, не културистът", отвърна му Йордан Цонев. Той определи за грешка цялото планиране на приходите в актуализацията и покани министъра да му обясни "експертно и с чувство за отговорност" къде е грешката, като го обвини, че е гледал тавана, докато е пишел сметките.

"На крачка сме да станем за посмешище", коментира още Мария Капон.

"БСП кумува на годежа на ГЕРБ и ДПС"

Така гласуваните корекции в приходите и разходите отварят вратата за приемане на предложението на ДПС към пенсиите да бъдат отпуснати по 120 лв. добавка за последните три месеца на годината. "Това е мярка до края на годината и парите ги има от преизпълнение на вноските", изтъкна Йордан Цонев. "Няма нужда да вдигате шум и паника, да свиквате председателски съвети. Доверете ни се, няма да позволим бюджета да се взриви", посъветва колегите си той, на няколко пъти изтъквайки, че има опит на бюджетар.

"Вие какво очаквахте? Да не си подкрепим предложенията?", ехидно обясни на изненаданите депутати от другата страна на залата Александър Ненков от ГЕРБ. "Да, ще се сгодим партиите на статуквото, въобще не ни пука, че се радвате", заяви им Цонев в друг коментар.

ГЕРБ и ДПС с удоволствие обясниха на противниковата половина, че да се гласува актуализация при такова нестабилно мнозинство е било самоубийствен акт. БСП се мъчи да запазва по-спокоен тон, като страни от общия скандал. "Не се притесняваме с кого ще ни пакетирате, защото като се върнем при нашите избиратели, ние трябва да дадем ясен отговор какво трябва ще направим за техните доходи", обясни Явор Божанков, който каза, че като не е прието тяхното предложение за преизчисление през осигурителния доход, те отиват към следващото най-добро предложение за пенсионерите. "Сега разбрахте ли защо БСП са кумовете на този годеж между ГЕРБ и ДПС", възмути се Любомир Каримански от ИТН, тъй като БСП беше на другата страна в бюджетната комисия и създаде измамно спокойствие, че служебният проект има достатъчно гласове да мине.

"Уважаеми пенсионери, вие най-вероятно ще получите 120 лв., но за сметка на това вашите деца и вашите внуци ще трябва да плащат дълга, който ще бъде увеличен на България чрез дефицита. И децата ще бягат от България, докато се увеличава дефицитът", коментира Каримански, насред възгласи от залата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отхвърли обвиненията, че социалистите са застанали зад ГЕРБ и ДПС, като посочи, че просто трите партии са гласували заедно по 120 лева за пенсионерите до края на годината заради COVID кризата. „Не ни интересува какво говорят ИТН и какви коалиции им се привиждат. В името на възрастните хора ще гласуваме всяко предложение, което им дава глътка въздух“, категорична беше Корнелия Нинова.

Пълна бъркотия

Очаквано, ГЕРБ, ДПС и БСП парираха и опитите да се прекъсне заседанието със същото мнозинство. След много разправии депутатите гласуваха наведнъж не само предложението на ДПС и предложението на ГЕРБ, но и това на вносителя с редакцията от бюджетната комисия, което е с други разчети, позволяващи преизчисляване на пенсиите и увеличение на минималната на 370 лв. Предстои да се разбере как ще се излезе от тази ситуация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама