Манолова вика Фандъкова в парламента заради „Топлофикация“ 

10:04, 08 сеп 21 / Политика 25 3761 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Парламентът ще проведе изслушване на столичния кмет Йорданка Фандъкова заради финансовото състояние на „Топлофикация София“.

Точката бе включена като последна в седмичната програма за работа на Народното събрание, а освен Фандъкова в пленарната зала ще бъдат председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и изпълнителният директор на дружеството Александър Александров.

Депутатите искат да разберат какви са предприетите действия от страна на дружеството и на Столична община като негов принципал за осигуряване на инвестиции за изпълнение на нормите за допустими емисии на азотни окиси, съгласно прилагането на стандартите на Европейската комисия от 2017 г. и решението на Изпълнителната агенция по околната среда за отказ на дерогация на „Топлофикация София“ ЕАД относно емисиите, предаде БГНЕС.

„Не е нормално принципалът на това дружество да абдикира от проблемите на столичани“, мотивира предложението Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, която предупреди, че заради неизпълнение на нормите за замърсяване на въздуха има опасност дружеството просто да спре да функционира и да остави хиляди домакинства в София без парно и топла вода. 

Има ли опасност софиянци да останат без топла вода и парно?

Миналата седмица Манолова предупреди, че комплексното разрешение на „Топлофикация София“ не е подновено и това може да остави столичани без парно и топла вода. Впоследствие стана ясно, че решение на Конституционния съд гарантира, че услугите няма да бъдат спирани, дори и дружеството да работи в нарушение.

Изпълнителният директор на дружеството инж. Александър Александров обясни, че „Топлофикация София“ са инвестирали в пречистващи системи, но е нямала възможност да покрие въведените през 2018 година евроизисквания, при положение че работи със съоръжения, изградени през 60-е години на миналия век. На 17 август тази година са изтекли всички възможни срокове, в които дружеството е трябвало да покрие нормите за емисиите азотни окиси.

По думите му се разработват нови планове за кардинална промяна в начина, по който се произвежда топлинна енергия, с което да се осигури зелена енергия за следващите 50 години. Той допълни, че дружеството е подало искане за временно отлагане на нормата за азотни окиси докато се въведат необходимите инсталации.

Междувременно стана ясно, че задълженията на „Топлофикация София“ към Българския енергиен холдинг са близо 700 милиона лева, като от март столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама