Испанските власти признаха за две разменени бебета преди 19 години

11:26, 08 сеп 21 / Свят 25 3597 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Две бебета са разменени в родилния дом в Логроньо, Испания, потвърди регионалният министър на здравеопазването на Ла Риоха - Сара Алба. Според нея причините са „човешка грешка“ и „системата за идентификация“.

Това се е случило преди 19 години в старата болница „Сан Милан“, но става публично достояние едва сега. През 2002 година по едно и също време се раждат две момичета, които са поставени в кувьоз и тогава неволно са разменени.

15 години по-късно при ДНК тест става ясно, че бащата на едно от момичетата не е биологичният ѝ родител. Направен е тест и на майката и резултатът е същият.

Година по-късно, когато вече е на 16, момичето има право да потърси биологичните си родители и започва разследване, което стига до родилния дом в столицата на Ла Риоха.

Предполагаемата биологична майка вече е починала, но на бащата е направен ДНК тест, чийто резултат не е публично оповестен, но момичето вече поиска обезщетение от 3 милиона евро.

Регионалното здравно министерство призна за размяната и предлага 215 000 евро, за да не бъдат съдени виновните, предаде БНР.

В момента се води съдебно дело, а правителството, за да успокои обществеността след избухналия скандал категорично заяви, че „днес би било невъзможно да се случи подобно нещо“ заради „различните начини на идентификация“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама