Бизнесът протестира срещу ковид мерките, Кацаров не се огъва

15:40, 08 сеп 21 25 2344 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Национален протест на бизнеса срещу ограничителните противоепидемични мерки започна в центъра на София. Недоволството е на площад „Народно събрание“, а в него се включват множество организации, които твърдят, че оцеляването им е поставено на карта с въвеждането на новите мерки срещу COVID-19 и липсата на компенсации за засегнатите сектори.

В протеста се включиха хотелиери, ресторантьори, автобусни превозвачи и представители на таксиметровия бранш. Всички те настояват и за финансови компенсации за очакваните загуби.  

Коронавирусът у нас: Новите мерки влизат в сила

Демонстрантите издигнаха плакати с надписи "Свобода за бизнеса", "COVID-19 няма работно време", "Равни условия", "Искаме да работим", "Как да си платим сметките", "Ваксината е личен избор, не условие за работа" и обясниха, че са имунизирането срещу COVID-19 не трябва да бъде задължително или да води до дискриминация, предаде Dariknews. 

И транспортният бранш излиза на протест срещу мерките

Политиците - изгонени от протеста

Изненадващо при протестиращите се появиха председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, заедно с депутата Филип Станев от партията. Минути по-късно на полощада излезе и лидерът на "Изправи се! Ние идваме!" Мая Манолова. Част от демонстрантите обаче им обясниха, че протестът не е политически и ги призоваха да се върнат обратно в парламента

Кацаров няма да се поддаде на натиска на улицата

Въпреки организираните протести здравният министър даде заявка, че няма да се поддаде на натиска на улицата. Мерките са приети на база епидемиологичния риск. Те са научно обосновани и ако ги спазваме стриктно, до две-три седмици може да видим резултат и да стане възможна тяхната отмяна, обясни Стойчо Кацаров пред журналисти в парламента.

Коронавирусът у нас: Първа област в тъмночервената зона

Мерките няма да бъдат променяни заради протестите в страната. Няма да има и закъснения на компенсациите, увери Стойчо Кацаров. Служебният министър каза още, че правителството е подготвено с мерки за компенсация за всички засегнати - ограниченията влизат от септември и съответно плащанията за тях ще станат през октомври.

Аз мога само да апелирам към всички наши сънародници, не само към собствениците на заведения и работещите, но и към тези, които ги посещават - да проявим разбиране. Да проявим емпатия и към хората, които са в тежко състояние в момента в болниците“, каза служебният министър, цитиран от БНТ. 

Той припомни, че преди да издаде заповедта с новите мерки е събрл становища от браншови и работодателски организации. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама