Голямата загадка: Колко са повторно заразените с Covid-19 у нас

12:00, 09 сеп 21 25 4019 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От началото на пандемията потвърдените случаи на Covid-19 у нас гонят половин милион. Ежедневно здравните власти оповестяват данните за броя на новозаразените, активните случаи, настанените в болница, излекуваните, починалите и ваксинираните. Данните се събират по области, възрастова група.

В тази статистика обаче липсва важна информация – каква част от регистрираните случаи са на повторно заразили се с вируса. Такива данни не се събират и съответно, подобна статистика не се прави, става ясно от отговор на здравното министерство на въпроси на Topnovini.bg.

„Случаите на COVID-19 се съобщават по реда на Наредба № 21 от 2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести. В дефиницията за случай на COVID-19 не е посочено определение за повторно заразяване (реинфекция) с коронавирус като за основна причина за това е липсата на единно становище по въпроса от международните здравни институции“, обясняват от ведомството.

10-те най-опасни за заразяване с Covid места

За единични случаи на повторно заразили се научаваме единствено от медиите и то само ако болният е известен или ако заболяването приключва трагично. Тази информация обаче не е достатъчна, за да се направят изводи за протичането на болестта и картината у нас.

Без подобна статистика няма как да разберем какъв е времевият интервал между първото и второто заразяване, нито дали реинфекцията протича по-леко или по-тежко. Няма данни и за това дали сред повторно заразилите се има ваксинирани хора и как протича повторното заразяване при тях. Не е ясно и какъв е броят на медицинските лица, срещнали се повторно с вируса…

Какво трябва да знаем за Делта варианта?

Събирането на подобна статистика едва ли е проблем, на фона на това, че здравното министерство поддържа регистър на лицата, поставени под карантина и на потвърдените случаи на COVID-19 и регистър на имунизираните лица за борба с COVID-19. Въпреки това броят на повторнозаразените с Covid-19 остава мистерия, година и половина след първия случай.

Подобна информация обаче се събира в други страни като Чехия, която от февруари брои случаите на реинфекция, или Дания, където казусът се изследва научно. Редно е и у нас да се помисли в подобна посока, най-малкото за да знаем срещу какво се борим. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 ОЛЯ 13:54, 09 сеп 21

АКО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДАЙТЕ ДАННИТЕ ЗА ЧЕХИЯ И ДАНИЯ ВСЕ ПАК ЩЕ ВИДИМ КАКВА БИ МОГЛА ДА БЪДЕ СИТУАЦИЯТА И ТУК

2 Георги 21:47, 12 сеп 21

Най после някоя новинарска агенция да напише нещо адекватно по темата.Браво,топ нюз!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама