И бюджетът на НЗОК забуксува

21:12, 09 сеп 21 / Политика 25 2300 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След дълги процедурни спорове и няколко прекъсвания за изясняване на технически подробности, депутатите още не могат да актуализират бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС превърнаха актуализацията на бюджета на Здравната каса в пълен фарс. С процедурни хватки, искане за разделно гласуване на текстовете в таблицата с бюджета, което е прецедент, както и постоянно желание да се излиза в почивка двете политически формации почти направиха невъзможно приемането на промените днес, което отлага и работата по измененията в държавния бюджет, планирана за утре, пише „Дневник“.

В актуализацията на бюджета на Здравната каса се предвиждат 105 млн. лева повече основно за здравноосигурителни плащания, които са разпределени по пера като болнична, извънболнична помощ, лекарства и плащане на личните лекари за ваксинирането срещу коронавируса.

ГЕРБ и ДПС критикуваха решенията в здравната система по принцип и искаха техните предложения да се гласуват ред по ред, като споровете продължиха няколко часа, но не по същество. След като това не бе прието, двете парламентарни групи гласуваха напук и помогнаха да се приемат алтернативни предложения за разходи и на групата на „Демократична България", и на тази на БСП. Това на практика води до увеличение на целите разходи с 10-15 млн. лева, но изисква бюджетната комисия да преизчисли таблици, заради което ръководството й поиска заседанието днес да бъде прекратено. Според Любомир Каримански обаче имало противоречащи си текстове. От ГЕРБ контрираха с нова почивка, което само губи време.

„Голямо геройство да гласуват всичко „за“ и да се правят на интересни“, каза зам.-председателят на парламента Виктория Василева на Ива Митева, но репликата ѝ се чу на микрофоните.

От ДПС пък възразиха, че не всички разходи са за борба с коронавируса. БСП настоя всички пари да бъдат отпуснати без излишни караници.

От ГЕРБ казаха, че от 105 млн. лв. допълнителни средства само 92 млн. лв. са за здравноосигурителни плащания, т.е. за лечение, от които 25 млн. лв. - за лекарствени продукти, но само 10 млн. лв. от тях - за лечение на пациенти с COVID-19. От "Демократична България" поставиха като проблем ниското заплащане в сферата на здравеопазването. От "Изправи се.БГ! Ние идваме!" поискаха 2 млн. лв. за зъбни протези, което бе прието.

И след почивката заседанието продължи, защото ГЕРБ, ДПС и БСП не искаха прекратяване, но тъй като няма изчисления, може да има само дебати. Според Хамид Хамид т.нар. партии на протеста бавят бюджета, за да може "оня, който държи указа против Конституцията, да си избере удобна дата за изборите". Той не пропусна да каже, че Румен Радев е нарушил основния закон, назначавайки Кирил Петков за министър, когото нарече онова шекер момче. Малко по-късно "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" напуснаха залата, а Йордан Цонев ги обвини, че искат да приемат закона за закриването на спецправосъдието, за да обслужат мафията, след което заплаши, че вече няма да им помагат за бюджета.

След това пък Десислава Атанасова обяви, че президентът е рецидивист.

Утре в 9.00 часа бюджетната комисия ще пресметне разходите на здраве, които ще се гласуват на заседание на парламента от 14.00 часа. То е отредено за приемане на държавния бюджет, но вероятно ще се наложи да има и извънредно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама