Големите кавички на седмицата (6 - 10 септември)

13:00, 11 сеп 21 / Големите кавички 25 3505 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Подбрахме най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (30 август - 3 септември)

„Има такъв народ“ и ГЕРБ са в поразителен синхрон. Те са като ансамбъл по синхронно плуване. Включи се и главният прокурор“. Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в парламента относно твърденията на депутата от „Има такъв народ“ Радостин Василев, че Татяна Дончева е предложила на него и част от депутатите от ИТН пари, за да се отцепят от „Има такъв народ“.

Спецпрокуратурата проверява Татяна Дончева за корупция

„Показателно е, че в момента, в който Комисията по правни въпроси се занимава със закриването на специализираните съдилища и прокуратурата, те се самосезираха именно срещу народен представител, който иска закриването на тези структури. Специализираната прокуратура не се самосезира нито за пачките в чекмеджето, нито за 70 млн. лв. „такса спокойствие“ от хазарт, нито за теча от Държавния резерв, където тонове гориво са „потънали в земята“, нито за 10 млн. долара, преведени без основание от ВМЗ Сопот към Сърбия – отново за „такса спокойствие“. Самосезира се обаче по абсурдни небивалици, разпространени от депутати от „Има такъв народ“, допълни тя.

Очевидно е, че повече с ИТН няма да има комуникация от нито една парламентарна група. Да започнем ли и ние да вадим кой с кого се е срещал и какво е казал на тези срещи? Това е дъното на парламентаризма, каза още тя.

Всеки си мисли за това как ще се яви на избори - и президент, и политически партии“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ и председател на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов.

Относно политическата обстановка в страната и обсъжданата в парламента актуализация на държавния бюджет до края на годината, той отбеляза, че винаги преди е имало някакви хора, които са били макар и спорни, все пак лидери. Сега обаче по думите му няма никой. „Всички политици пиарят (от пиар - б.р.), с това се занимават и с нищо друго. Въпросът е и доколко го могат“, изтъкна Манолов. 

Днешният ден наистина продължава да разделя България. Изглежда, за 30 години, не сме успели да си простим един на друг. Не се намери съвест, която да поиска прошка. Не се намери и благородство, което да прости. Всички се опитват да натъкмят историята според собствените си желания“, заяви Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ по повод годишнината от 9 септември 1944 г. 

Паметната дата, както всяка година, отново скара депутатите в Народното събрание, а представителите на „Демократична България“ дори напуснаха залата, след като обявиха, че за да има помирение, трябва да има покаяние. 

По думите на Бабикян деветосептемврийският преврат е поставил началото на разделението и омразата в тази нация. Не ръкопляскайте, не милвайте паметника на Тодор Живков в Правец, не му разтривайте ушите. Нищо добро няма да получим за бъдещето от това, че се разделяме за миналото. Хората трябва да могат да си простят. Този период, тази книга е кървава. От нея нищо добро не очаквайте, освен кръв. Да затворим тази книга, да си простим, за да вървим напред, иначе ще останем някъде в миналото“, призова той.

„Тричането“ на прокуратурата ще доведе до бум на престъпността, както през 90-те години. Това заяви главният прокурор Иван Гешев във връзка с идета за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата.

„Слушам през последните дни политическото клише „юридическа реформа“. Според оценката на прокуратурата това не е реформа, а юридическа катастрофа, а цената ще платят българските граждани. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо и може би най-доброто от този вид в страната в сегмента борба с престъпността.

Това ще доведе до застрашаване на защитените свидетели от мафията, както и „смачкване“ на най-важните дела в държавата – срещу олигарси и организираната престъпност. Вероятно ще доведе и до освобождаване на замразените пари на мафията в размер на около 3 млрд. лв. и други последствия. Ако това е реформа, аз не я разбирам така“, каза още главният прокурор.

„Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността, както беше през 90-те години. Това е „обезкостяване“ и „тричане“ на българските граждани и тяхната сигурност – това е голямата цена, която ще бъде платена“, заяви още Гешев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама