Българите са най-стабилни психически в ЕС

19:00, 10 сеп 21 25 2681 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българите и румънците най-стабилни психически в ЕС, според изследване на Евростат. В двете страни делът на гражданите на страните от ЕС, страдащи от хронична депресия, е най-нисък.

През 2019 г. 7,2 % от населението в ЕС страда от хронична депресия. Според изследователите делът на хората с хронична депресия в ЕС е нараснал с 0,3% в сравнение с 2014 г.

Най-голям дял от страдащите от това заболяване е регистриран в Словения (15,1%). Следват Португалия (12,2%) и Швеция (11,7%). В другия край на скалата са Румъния (1%), България (2.7%) и Малта (3.5%).

Изследователите обръщат внимание на факта, че в ЕС жените са по-склонни да страдат от депресия, отколкото мъжете. Най-голям дял жени с депресия е регистриран в Португалия (16,4%) и Словения (16%). Словения също има най-висок дял мъже с депресия (14,3%). Следват Швеция (10%) и Германия (9,9%), пише БГНЕС.

Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО), над 260 милиона души на Земята в момента страдат от клинична депресия. Всяка година тя убива около 800 000 души, като подрастващите, както и момчетата и момичетата на възраст от 15 до 29 години, са особено податливи на нея. Борбата с депресията се усложнява от факта, че неврофизиолозите все още не разбират напълно естеството на това заболяване и не могат да определят точния брой хора, податливи на него.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама