Задържаха Евелин Банев - Брендо в Украйна

15:34, 10 сеп 21 25 4648 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Евелин Банев, по прякор Брендо, е бил задържан в Украйна. Той ще остане 20 дни в ареста там, след което българската прокуратура има право да поиска екстрaдицията му в България.

Бил е открит в къща до Киев, където се е укривал с чужди документи. Заедно с него са били задържани и още няколко души, които също са с криминални прояви.

Евелин Банев - Брендо е най-известният „кокаинов крал” у нас. Прозвището му идва от спецакция на Апенините през 2015 г. Там има влязла в сила 20-годишна присъда. Румъния пък го осъди на 10 години за трафик на 50 кг кокаин.

Интерпол неуспешно издирва Банев от 2016 г. Последно той беше окончателно осъден на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик от Върховния касационен съд (ВКС) в България през 2018 г. 

Евелин Банев беше задържан в България през 2012 г., като основна заслуга за успешната акция е на МВР и вътрешния министър по това време - Цветан Цветанов. За „доброто партньорство и взаимодействие” по случая „Кокаинови крале” Цветанов стана почетен член на карабинерите в Италия. 

В началото на 2013 г. Софийският градски съд призна Брендо за виновен за това, че заедно с брат си е участвал в група за пране на пари от 2002 до 2005 г. Дейността си развивали в няколко държави - България, САЩ , Австрия, Швейцария, Великобритания. Присъдата е в сила от 26 април 2018 г. и СГП незабавно разпореди задържането му.

Спрямо Брендо беше наложена и забрана за напускане пределите на страната. След като е установено, че той не пребивава на известните адреси и местонахождението му е неизвестно, Банев бе обявен за общодържавно и международно издирване, припомня Нова телевизия.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама