Отнеха от Гешев Бюрото за защита

12:05, 15 сеп 21 / Политика 25 2304 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В последните часове на 46-ото Народно събрание депутатите гласуваха окончателно Бюрото по защита на свидетелите да премине под контрола на правосъдното министерство. Така в последния си работен ден народните представители отнеха бюрото от главния прокурор Иван Гешев. Не им достигна времето да гласуват по-важната промяна - закриването на спецправосъдието. 

Това е единствената законова промяна, извън актуализацията на трите бюджета на страната, която това Народното събрание успя да доведе докрай в двумесечната си работа. Окончателното оформяне на текстовете за бюрото бе посрещнато с аплодисменти в пленарната зала. Превърналият се в спорен законопроект очаквано бе приет след остри реплики между депутатите.

Защита за Гешев

Срещу промяната се изказаха от ДПС и ГЕРБ. „Това бюро не е нито на прокуратурата, нито на съда, това бюро е на правосъдната система“, противопостави се на промените Хамид Хамид от ДПС, който шеговито предложи името на законопроекта да се промени на „Закон за осветяване на някои защитени свидетели“. „Това ли е реформата в съдебната система? Това ли е вашето разбиране за правова държава?“, попита пък Анна Александрова от ГЕРБ, цитирана от БГНЕС.

Кой кого защитава?

Искате бюрото да остане там, където е, защото вероятно ще имате нужда от защита“, включи се дебата в Радостин Василев от ИТН. „Защитавате преторианската гвардия на главния прокурор“, подкрепи го Димитър Делчев от ИБГНИ.

Депутатите от ДБ също изразиха подкрепа за промените, а бурни реакции в залата предизвика изказването на Филип Станев от ИТН. „Голата истина е, че голяма част от депутатите се опитват да запазят това странно бюро и този главен прокурор“, обърна се той към колегите си депутати от ГЕРБ и ДПС. „Срам ме е, че съм в тази зала и сега ще изляза от тук“, каза още той, напускайки пленарната зала.

„Съдейки по писъците, раздавани от определена парламентарна група, явно Делян Славчев Пеевски ще стане защитен свидетел срещу Бойко Борисов“, коментира и Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Припомняме, че темата предизвика сериозни скандали. В петък късно вечерта „Демократична България“ предложиха да бъде свикано извънредно заседание още в понеделник на обяд. Въпреки, че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Има такъв народ“ помогнаха да бъдат събрани необходимите подписи за неговото свикване, председателят на Народното събрание Ива Митева обяви, в неделя, че това няма как да стане. Причината - според нея това би било нарушение на правилника, защото нямало доклад на комисията по правни въпроси. А той трябвало да се раздаде на депутатите 72 часа преди гласуването. Преди правилото било 24 часа, но по новия правилник на парламента, по предложение именно на „Демократична България“ този срок бил увеличен на 72 часа.

От обединението и коалицията на Мая Манолова обаче не се съгласиха с мотивите ѝ и поискаха свикването му и във вторник. То отново не бе уважено. Митева обяви, че се надява този закон да бъде гледан от парламента на днешното заседание. Тя щяла да може да направи искане до депутатите да гласуват скъсяването на срока за разглеждането на доклада.

В петък правната комисия на парламента заседава няколко пъти инфарктно, но успя да приеме на второ четене промените в закона.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама