Гласят Петър Стоянов за нов президентски мандат?

13:30, 13 сеп 21 / Политика 25 2369 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Петър Стоянов отново е спряган като възможен кандидат за президент. По традиция името му изплува в новинарския поток преди всеки президентски вот, а и не само…

Слуховете за издигането на Петър Стоянов за нов президентски мандат бяха „потвърдени“ от Тома Биков, който обяви, че името му е сред обсъжданите в ГЕРБ.

Малко след това кандидатурата му бе подкрепена от Росен Плевнелиев, който определи Стоянов като „най-доброто, което имаме за президент“, „президент за пример“  и „мъдър човек, който искаме да видим в политиката“. Още през юли бившият депутат Георги Марков заяви, че „Само Петър Стоянов може да победи Румен Радев“.

Официално от ГЕРБ все още мълчат. Засега е ясно единствено, че Бойко Борисов и Даниел Митов няма да се борят за креслото на „Дондуков“ 2. От партията дават заявка, че срещу Румен Радев ще изправят „мъж, който няма нужда от представяне“, като според Борисов „най-добрият вариант е да бъде издигнат общ десен кандидат“. До момента обаче не е ясно дали изобщо е воден някакъв разговор със Стоянов.

От ГЕРБ вече обявиха, че кандидат-президентът им ще е „активен участник и медиатор във възстановяването на политическия диалог в страната“. Според Борисов той е „умен, висок, красив с коса” „очилца“ и „показва ерудиция и знание на езици. Безспорно Петър Стоянов отговаря на този профил, друг е въпросът дали би приел поканата.

„Каквото и да ви кажа, ще бъде изтълкувано превратно“

Само преди дни към Стоянов бе отправен въпросът дали би се върнал обратно в политиката, на който той не даде еднозначен отговор. „Каквото и да ви кажа, ще бъде изтълкувано превратно. Аз мисля, че България вече има нови поколения, нещата е промениха доста в сравнение с моето време. Дай Боже, тези поколения и днешните политици да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени. Една ни е държавата, много ни е хубава държавата и няма никакъв смисъл с неразумни действия сами да я разваляме“, обяви той.

От „президент за пример“ до „относително добър“

Новината за евентуалната кандидатура на Стоянов предизвика вълна от коментари. Наследникът му на „Дондуков 2“ Георги Първанов посочи, че той е кандидат, който си струва да се появи в политическото пространство. Оцени го като „относително добър държавен глава, който е имал своите гафове и политически грешки“ и предупреди, че президентската кампания ще е интересна и в никакъв случай не е предрешена.

„Гордеем се с това, което е направил. Той е президент за пример - вълшебен и мъдър човек“, коментира от своя страна Росен Плевнелиев.

Според БСП оценката за Стоянов не е толкова еднозначна и еднопосочна, а ГЕРБ ще загубят зрелищно още едни избори за президент, ако издигнат него. „Не виждам как той ще реши проблемите на ГЕРБ. Въобще не мисля, че има човек, който може да ги реши“, коментира Александър Симов.

Според Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме“ една такава кандидатура няма да бъде заплаха за протестните партии, но е несериозно „някой да се качва на гърба на Петър Стоянов“. По думите ѝ това е трик, с който ГЕРБ да излезе от изолацията.

Антоанета Цонева от „Демократична България“ пък категорично отказа да коментира слухове и хипотези преди да е ясно мнението на самия Петър Стоянов.

Ретроспекция: Назад към първия мандат

Петър Стоянов е начело на държавата в периода 1997 – 2002 г., като сменя на поста Желю Желев, след като първо спечели вътрешни избори срещу него. Още в началото на своя мандат Петър Стоянов се сблъсква с една от най-големите кризи в новата история на България - след масови протести срещу управлението, правителството на БСП, начело с Жан Виденов, подава оставка. По Конституция Стоянов трябва да даде мандат на социалистите, като първа политическа сила, да излъчат нов кабинет в рамките на 37-ото Народно събрание, но многократно призовава БСП да се откажат от съставянето на нов кабинет. В крайна сметка именно на срещата на „Дондуков“ 2 на 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата и е постигнато политическо съгласие за предсрочни избори, които „да сменят посоката“.

През мандата си като президент Петър Стоянов прокарва политиката за евро-атлантическата интеграция на страната, наричайки я „цивилизационен избор” на България. Именно в неговия мандат България подаде молба за членство в НАТО и ЕС, а през 1999 г. за пръв път американски президент посещава България. По покана на Стоянов Бил Клинтън прави историческо тридневно посещение между 21 и 23 ноември.

Петър Стоянов се кандидатира за отново за президент, веднага след изтичането на първия му мандат, но губи изборите от Георги Първанов. Мнозина смятат, че загубата идва заради извадения по време на кампанията компромат срещу Богомил Бонев, но реално кандидатурата му не е подкрепена от нито една политическа формация. Дори собствената му партия СДС, чиито лидер е Иван Костов, не го подкрепя безусловно.

Втори щурм на „Дондуков“ 2

В основния закон е записано, че „президентът и вицепрезидентът могат да бъдат преизбрани на същата длъжност само за още един мандат“, което означава, че пред Петър Стоянов няма пречки да се бори за нови 5 години на „Дондуков“ 2.

Логично е поставените днес в изолация ГЕРБ да търсят надпартийна и обединяваща десните фигура, в противен случай кандидатът им ще се превърне в „пушечно месо“ за атаки от всички страни. Коалицията им със СДС пък е идеалният претекст да се обърнат назад към „автентичната десница“.

Експерти обаче поставят под въпрос дали реално Стоянов би се съгласил да бъде издигнат именно от ГЕРБ. Така например според анализатора Илиян Василев кандидатурата на Петър Стоянов за втори мандат е по-скоро слух, а начинът, по който ГЕРБ публично го „отстрелват“ е пореден пример за цинизма на партията.

„Ясно, е че всеки кандидат на Борисов за президент е обречен, защото ще носи неговото бреме, ще отрази гнева на хората срещу 12 години негово управление. Забележете, някакъв второразреден представител на „елита“ на ГЕРБ Биков, пуска в употреба името на Стоянов, само и само за да го подложи на публично тричане, без обаче да е сигурна неговата кандидатура. На принципа, ако издържи, става, ако не няма да го издигаме. Ако бяха сериозни и уважителни към него, името му щеше да бъде комуникирано от председателя на партията... Сега ще се изгаврят с него, публичното мнение ще го дъвче и накрая сметката - Петър Стоянов похабен, ГЕРБ употребил поредния политик на десните, за да прикрие срамотите Борисови“, коментира Василев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:52, 13 сеп 21

Герб сигубят времето с Коня явно не искат тяхен президент

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама