Пропадна заседанието за промените в Закона за НСО

12:55, 13 сеп 21 / Политика 25 2173 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Провали се заседанието на парламентарната комисия за контрол на службите. Така заради липса на кворум няма да се гласуват промените в Закона за НСО, които ограничават значително кръга на охраняемите лица.

На заседанието не дойдоха от ГЕРБ, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Явиха се само депутатите от „Има такъв народ“, БСП и „Демократична България“.

Не се получи, защото според мен има хора, които защитават интересите на бившия премиер, на главния прокурор и на президента“, коментира председателят на комисията Светлин Стоянов, цитиран от БНТ.

След двудневен цирк в парламента: Промените в НСО се оказаха приети

Николай Хаджигенов закъсня с 25 минути, но все пак дойде. Именно той внесе единия от законопроектите за редуциране на политиците, които се охраняват от НСО и използват специализиран транспорт. Сред тях са главният прокурор Иван Гешев, както и бившите премиери и президенти. Хаджигенов оправда закъснението си със заседание на временната комисия за полицейското насилие на протестите, на която е председател. Законопроект с такова искане внесоха и от „Има такъв народ“. Измененията предвиждат да се охраняват само „тримата големи” - президента, премиера и председателя на Народното събрание. Останалите - само при застрашеност.

Припомняме, че на гласуването на промените в закона на първо четене станахме свидетели на истинско парламентарно фиаско. Депутатите се изпокараха и до последно не беше ясно дали изобщо са били приети. Наложи се Ива Митева да прекрати заседанието и да провери кворума. Обяви, че измененията са минали, въпреки че първоначално смяташе друго. 

Последните дни на 46-ия парламент вече изтичат. Вече стана ясно, че държавният глава Румен Радев ще разпусне Народното събрание на 16 септември (четвъртък). От „Демократична България“ заявиха, че ще поискат ново свикване на комисията утре. Според съпредседателя на обединението Атанас Атанасов има важни законопроекти преди второ четене, които трябва да влязат в пленарна зала за гласуване, предаде „Дневник“. „Иначе ще се окаже, че това Народно събрание се е събрало само да промени бюджета, за да осигури служебно правителство на президента. Нищо друго няма да свърши“, коментира той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама