8000 снимки рекламират населените места по маршрута „Дунав Ултра“

10:55, 14 сеп 21 25 3057 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

През последната седмица 150 колоездачи от България и Румъния изминаха веломаршрута „Дунав Ултра“, от Видин до Дуранкулак с обща кауза - популяризиране на над 110 населени места - села и градове, откъдето преминава маршрутът.

През изминалия уикенд, с достигането на западната табела на Дуранкулак от колоездачките Галя Маринова и Таня Димова, официално приключи масовото изминаване на веломаршрут N1 в страната „Дунав Ултра“.

Преходът е индивидуално спортно-туристическо предизвикателство за велосипедисти-аматьори и начин да опознаят и популяризират региона по маршрута. Най-подготвените участници си бяха поставили за цел да изминат 700-километровото разстояние за по-малко от 48 часа, но основните групи изминаха разстоянието с график между 5 и 10 календарни дни.

Най-бързият велосипедист по „Дунав Ултра“ тази година беше Явор Данаилов, 27-годишният професионален адвокат от Севлиево, който достигна крайната точка на маршрута за рекордните 37 часа. Той бе радушно посрещнат от местни деца и приветстван на място от кметовете на Дурнакулак и на Шабла.

Видинчанин измина 700 км по маршрута „Дунав Ултра“ с Балканче

Голям интерес предизвика участието на Евелин Евлогиев от видинското село Гъмзово, който успя да измине целия маршрут за малко над 4 дни със стар модел велосипед „Балкан“.

Доайените на маршрута Никола Габровски, 77 год., и Петър Димитров, 73 год., успешно постигнаха поставените цели за изминаване на маршрута съответно - до 5 и до 7 дни.

Близо 40 колоездачи от Румъния се включиха в „Дунав Ултра“ тази година. Впечатлени от красотата по маршрута и топлото посрещане от местните на различни места, те се зарекоха да се върнат с приятели през следващата година.

В инициативата за популяризиране на населените места по маршрута, тази година се включиха и голям брой общини сред които: Оряхово, Долна Митрополия, Никопол, Белене, Две Могили, Силистра и Генерал Тошево. По този начин на различни места бяха издигнати специално изработени флагове, с имена на населени места, чийто снимки колоездачите споделяха в социалните мрежи. В допълнение общините организираха активности с участието на читалище и самодейни дейци, малки деца и ученици, а благодарение на усилията на всички партньори, населените места бяха отразени в социалните мрежи с над 8000 снимки.

По този начин тази година веломаршрутът „Дунав Ултра“ затвърди позицията си на веломаршрут №1 в България и има всички предпоставки да се наложи като най-популярен такъв на Балканите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама