Нова версия: офицерът от Чешнегирово е бил убит

16:35, 14 сеп 21 25 2714 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ексхумацията на трупа на старши лейтенант Тодор Манчев е дала нова версия за смъртта му, той вероятно е бил убит. Това съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници от Военна полиция. 

31-годишният военнослужещ беше открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово. Манчев е бил част от логистиката на учението „Суифт Респонс“, по време на което американски военни нахлуха в цех и размахаха оръжие срещу невинни хора.

Как американски войници атакуваха погрешка цех в пловдивско село

Ексхумацията е била извършена в началото на септември. Открит е и куршумът, причинил смъртта на Манчев. Данните от нова експертиза сочат, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата. Именно това е причина разследващите да тръгнат по новата версия, че Тодор Манчев е станал жертва на умишлено убийство, което е било прикрито като самоубийство. Досъдебното производство е под специален надзор на Върховна касационна прокуратура и Военно-апелативна прокуратура.

ГЕРБ поискаха незабавни оставки

Днес от ГЕРБ поискаха незабавните оставки на министъра на отбраната и на началника на Военна полиция заради инцидента. Според депутатите Тома Биков, Христо Гаджев и Даниел Митов това не е самоубийство, а става дума за прикриване на убийство от страна на разследващите.

Според Христо Гаджев има сериозно разминаване в резултатите от вътрешната проверка на Военна полиция и тази на инспектората на Министерството на отбраната. По думите му върху семейството на лейтант Манчев е бил оказан „тежък натиск“ от страна на разследващите органи, а след това се стига и до смъртта на младия лейтенант, „която е представена като самоубийство с цел да се прикрият следите около инцидента“

„На първо място, президентът Румен Радев трябва да освободи от длъжност директора на Военна полиция, който има пряка отговорност в прикриването на това убийство и замяната му с разследване на самоубийство, което очевидно не е такова. Докато този човек изпълнява тази длъжност има риск обстоятелствата да бъдат потулени. На второ място, да поиска незабавна оставка от министъра на отбраната и на трето място, да осигури пълна прозрачност какво се случва във Военна полиция“, заявиха депутатите от ГЕРБ, цитирани от Dariknews.bg.

Прикриването на убийството е с цел Радев да спечели втори мандат

Случаят с лейтенант Тодор Манчев е еманация на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев. Формалното разследване и опитът да се прикрие убийство е начинът, по който функционира цялата администрация в момента, управлявана от Радев“, посочи Даниел Митов, цитиран oт bTV.

По думите му целта е да се осигури непрекъснат комфорт на Румен Радев и да бъдат назначавани хора, лично от него, на които той има доверие. Именно по този начин му се осигурява не само комфорт на изборите, а и ресурс и логистична подкрепа, за да спечели втори мандат, заяви Митов.

„Тези хора не се спират пред нищо, дори и да прикриват престъпления, включително убийство, за да може техният кръстник Румен Радев да си спечели втория мандат, а те да си задържат поста“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ. „Ние знаем, че Румен Радев даде генералско звание на човека, който в момента оглавява Военна полиция. Сега вече ген. Ивайло Сотиров. Инцидентът беше очевидно прикрит, за да може този човек да бъде повишен в звание генерал и да бъде направен шеф на Военна полиция“, твърди Митов.

Според Тома Биков казусът „Чешнегирово“ придобива формата на потресаващ скандал.

Информация да дават разследващите, а не политиците 

Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации, заявиха в позиция от Министерството на отбраната.

„Демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват  единствено за предизборна пропаганда“, подчертаха от министерството. Оттам обърнаха внимание, че не те и Военна полиция водят разследването, а Военната прокуратура. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама