НСИ ще поиска електронното преброяване да бъде удължено със седмица

19:41, 14 сеп 21 25 1485 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Преброяването по електронен път да бъде удължено със седмица поиска председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски, който днес беше изслушан в ресорната парламентарната комисия заради проблемите с електронното преброяване.

Цветарски изтъкна, че досега няма информация за изтичане на лични данни. Посочи, че причината за временния срив в системата са неуспешни опити за SQL INJECTION атаки към информационния сайт на електронното преброяване.

Онлайн преброяването напълно катастрофира

По думите му ситуацията е овладяна с ограничаване на броя едновременно регистриращи се лица в електронното преброяване. Извършени са и тестове за функционалност на системата, за натоварване и за сигурност, както и мониторинг на инфраструктурата и системите и трафика, резервиране на данните, съобщиха от пресцентъра на „Демократична България“. 

Омбудсманът Диана Ковачева представи пред комисията информация за изпратените до нея жалби от граждани във връзка с проблемите с електронното преброяване.

Историята на преброяванията в България

“Електронното преброяване не е докрай електронно. Основният проблем е обстоятелството, че е отрязъкът след преброяването не се изпраща автоматично по самата електронна система. Трябва автоматично да се генерира този код, а не хората да се занимават с това. След като изпратих препоръката до Цветарски разбрах, че процесът ще бъде направен електронен”, заяви Ковачева. 

Тя добави, че сред оплакванията е, че няма информация кога точно гражданите ще бъдат
посетени от преброител, както и може ли да бъде сменен денят за това. “Друг проблем е,
че преброяването може да се случи само от ай ти адрес в България”, каза омбудсманът.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама