Служебният кабинет: Успяхме да покажем недъзите на съществуващи практики

18:10, 15 сеп 21 / Политика 25 1993 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Добрата новина от съвместната ни работа с парламента е, че служебното правителство и парламентът успяхме да се споразумеем за актуализация на бюджета на държавата, на здравната каса и на общественото осигуряване. Това заяви премиерът Стефан Янев в отчета си за свършената работа от служебния кабинет. 

„За първи път от години се прави реална актуализация на пенсиите и възрастните хора вече са извадени от реалната граница на бедността. Успяхме да покажем недъзите на съществуващи практики по изразходване на обществени средства и начина, по който това може да става прозрачно. Икономиката е в подем“, изтъкна той. 

Янев заяви, че в администрацията на Министерския съвет са направили две реформи - електронен документооборот и създаване на секретариат към Съвета по сигурността, който да играе и ролята на ситуационен център при кризи.  Досега обменът на документи в Министерския съвет се осъществяваше на хартия, а за кризите имаше ситуационен център само в МВнР, който отговаряше при бедствия в чужбина. 

Въпросът за Северна Македония

По отношение на външната политика демонстрирахме едновременно диалогичност към Република Северна Македония и разяснихме подробно нашата позиция пред нашите европейски партньори, добави премиерът Стефан Янев. 

Имаме още работа по Плана за възстановяване, но се надяваме скоро да бъде изпратен в Брюксел и до края на годината европейските пари да са налични в бюджета, добави още служебният премиер.

Социални помощи

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев отчете, че изплащането на 50 лв. към пенсиите продължи, а е приет и пакет от мерки, който осигурява по-висок доход от пенсии за всички, както и повишение на обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст. Обезпечихме мярката 60 на 40, вече се изплаща помощта за отопление и е осигурен топъл обяд за бедните, добави той.  

МВР елиминира криминалния вот

Вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков докладва, че МВР е осигурило условия за честни избори на 11 юли. „МВР позволи да елиминираме криминалния вот, който съпътстваше изборите в нашата страна десетилетия наред и позволяваше да се изкривява политическата картина у нас. Не позволихме в голяма степен да се купуват гласове“, каза Рашков. Той подчерта, че не приема упреците, че е оказван тормоз над избиратели, заради предупрежденията с протоколи. По думите му това е законоустановена норма. Повод за думите му са обвиненията на ГЕРБ, че техни активисти са профилактирани в полицейските поделения. Предупредителните протоколи са били 1 653. 

Рашков заяви, че е извършил необходимите кадрови промени в МВР, включително във връзка с това, „което видя целият български народ под колоните на МС - как български полицаи се отнасят към протестиращи граждани, които изразяваха своето отношение към тогавашното правителство и към главния прокурор Иван Гешев“. Провинилите се полицаи са много повече от четирима, а МВР е направило всичко възможно да прикрие насилието над журналиста Димитър Кенаров, добави вътрешният министър.

Правителството има готовност за 36 часа да разположи армейски части по границата, за да защити страната от мигранти. Вътрешният министър добави, че кабинетът работи добре със съответните служби в Турция и Гърция.

Контрол върху фирмите с големи обществени поръчки

Финансовият министър Асен Василев изтъкна като предимство контрола върху фирмите с големи обществени поръчки. „Това доведе до два ефекта - повече пари в хазната, а бизнесът и хората вече работят по-спокойно. Ръстът от 10% е безпрецедентен. Заделихме пари и за пенсионери, и за бизнес, култура, здраве, без това да натоварва страната с допълнителен дълг. Както се казва в поговорката - и вълкът сит, и агнето цяло“, заяви той. 

По думите му благодарение на структурните промени в митниците и НАП около 2 млрд. ще влязат до края на годината. „Въведохме контрол в пътното строителство - открихме недобри практики и ги поправихме, основно поръчки без конкурс“, изтъкна Василев. 

Икономически растеж

Министър Кирил Петков употреби на няколко пъти думата „отбор“ и подчерта големия икономически растеж и особено ефекта от 2,5 млрд. по програмата „Възстановяване“. „Вкарахме много инвестиции - в Ловеч завод за електромибили, търговските ни представители по света псе представиха отлично. Бяхме координатор на форума „Три морета“. Водим преговори с Гугъл и Амазон“, посочи още Петков. Министърът обърна голямо внимание на програмата „Община без корупция“ - инвеститорите да работят и да комуникират директно с местните ръководства, предаде „Клуб Z“.

Образователният министър Денков не се отчете, но обеща специална пресконференция, на която да го направи.

„Умните и красивите“ откраднаха шоуто, докато народът им ръкопляскаше

Днес бе последният работен ден на кабинета „Янев“. Той бе назначен на 11 май от президента Румен Радев и е най-продължително управлявалото служебно правителство в българската история. Утре държавният глава ще назначи нов служебен кабинет, който да подготви и проведе вторите за тази година предсрочни избори за парламент, както и вота за президент и вицепрезидент, насрочени за една и съща дата - 14 ноември. 

В четвъртък за пръв път властта в страната ще бъде предадена от един служебен кабинет на друг. Дотук се стигна, след като и 46-ото Народно събрание не успя да състави редовен кабинет, което запрати страната към трети парламентарни избори в рамките на една година.

До момента не е ясно каква част от министрите в този кабинет ще останат в състава и на следващия, но държавният глава заяви, че няма да има промяна във водената политика.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама