Радев писа отличен на „Янев 1“, но предупреди „Янев 2“ за опасности

10:08, 16 сеп 21 / Политика 25 1913 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На церемония в президентството държавният глава прекрати правомощията на служебния кабинет „Янев“ и представи новия служебен кабинет „Янев 2“. За първи път в историята на България властта се предава от едно служебно правителство на друго. В случая съставът на кабинета се запазва почти идентичен, тъй като промените са само три – в министерствата на икономиката, финансите и на транспорта.

„Отличен“ за кабинета „Янев 1“

Румен Радев обяви, че е удовлетворен от работата на служебното правителство, тъй като се е справило отлично с основната му задача – провеждане на честни избори, при това намалявайки драстично купения и недействителния вот. Освен това президентът изтъкна, че кабинетът се е справил успешно с първия изцяло машинен вот.

Радев похвали министрите за това, че са разкрили тежкото наследство на олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконията в големите инфраструктурни проекти, множеството корупционни схеми. Правителстовото се „противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт и задвижи контролните системи на държавата“, отчете президентът.

Държавният глава посочи, че при управлението на служебния кабинет е постигнат рекорден икономически ръст, ръст на приходите и исторически ниска безработица. Освен това подчерта, че то е актуализирало бюджета и осигурило необходимите средства за работещите, бизнеса и здравеопазването във време на криза.

Радев похвали кабинета „Янев“, че е активизирало социалната политика към най-уязвимите. „След 13 години политическо безхаберие актуализирахме пенсиите. Служебният кабинет изведе пенсионерите над официалната линия на бедност. Реформата в ТЕЛК прекрати унижението на хиляди български граждани. Усъвършенства се Планът за възстановяване и устойчивост и се приведе от насипен вид в готов за изпращане в ЕС“, отчете държавният глава.

Президентът обърна внимание на усилията на служебния кабинет за опазване на околната среда. „Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие и предприехме важна стъпка за опазването на българските гори. Спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци. Години наред българите се поболяваха от мръсния въздух, докато неколцина близки до старата власт трупаха печалби“, заяви Радев.

Държавният глава похвали министрите и за това, че са овладели кризите и хаоса в енергетиката, здравеопазването и земеделието. Той отбеляза, че именно усилията на служебния кабинет са извели от задънена улица проекта за изграждане на Национална детска болница, осигурили са присъственото обучение в училище и са преодолели огромното забавяне при одобряването и разплащането на проектите от ДФЗ.

„Уважаеми министри, благодаря ви, че на практика доказахте основната ми идея – че е възможно демократичното единодействие между родолюбиви хора от разни политически хоризонти в името на България. Този модел на управление, този успешен пример е капитал за политическото бъдеще на родината. Той е стъпка напред в надмогването на политическите предубеждения, които блокират развитието на страната. С дейността си вие върнахте част от доверието на българите в  институциите“, обърна се той към министрите.

Опасностите пред „Янев 2“

Радев изтъкна, че политическата класа не е възприела модела на служебното правителство и посланията на обществото. Затова парламентът не успя да излъчи редовно правителство в условия на криза и ще се наложи служебно правителство да актуализира бюджета и в същото време да актуализира бюджета за следващата година и то в условията на криза.

„Вие вече се сблъскахте с тежкото наследство на завладяната от олигархията държава и разбрахте колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление. Разбрахте, че разграждането на система ще изисква много усилие и време“, обърна се той към министрите.

Президентът ги предупреди, че оттук нататък задачата става още по-трудна, а срещу тях ще бъдат хвърляни огромни ресурси - „парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния“. „Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт. Но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България. Върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, застой , корупция и некомпетентност в различни области“, каза още Радев.

Очакванията от новия кабинет

Държаният глава отбеляза, че правителство без парламент няма капацитета да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака. Той заяви, че очаква от новия служебен кабинет „наред с укрепването на държавността и подготовката на поредни избори да продължава с разумни стъпки за излизане от кризата и подобряване живота на хората“. „Да работите с мисъл за бедните и слабите, както досега. Да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната. В този сложен за цялото общество момент, моят избор отново е върху вас“.

Новите имена

Съвсем лаконично Радев маркира „новите лица“ в служебния кабинет, без да мотивира решението си за рокади.

Той представи новия финансов министър Валери Белчев като човек с впечатляващо образование, с богат опит във финансовата сфера и финансовото и банковото дело. С ключова роля за формирането на Фонда на фондовете и негов бивш директор.

За новия министър на транспорта Христо Алексиев, припомни, че е бил част от първия му кабинет през 2017 г. Ръководител на големите успешни инфраструктурни проекти. Като служебен министър той спря концесията на Летище София заради порочният подход към нея.

Новият икономически министър Даниела Везиева описа като човек със солиден опит в публичните финанси и администрацията. Участвала в редица важни проекти и реформи и отбеляза, че е била досегашен съветник на министъра на икономиката.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама