„Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: Резултатите от преброяването са ясни

11:00, 16 сеп 21 25 2880 Шрифт:
Андрей Арнаудов Автор: Андрей Арнаудов

И този сезон ще се опитвам в рубриката „Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“ да споделям гледната си точка за важни теми, за които невинаги в телевизията остава време. Ще се опитвам и малко по-често да разказвам лични истории. В тази връзка, за тези, които искат да знаят малко повече за личното и работното ни пространство, вече могат да последват мен и Иван на общия ни профил във Facebook и в Instagram.

Тези дни започна националното преброяване. Не знам точно кога ще излязат резултатите, но отсега си представям апокалиптичните заглавия в медиите – „шок“, „бомба“, „изчезваме“, „демографска пустиня“ – все едно не си го знаем предварително. Защото резултатът е ясен и в никакъв случай няма да е добър по отношение на демографските перспективи.

Като човек, който се занимава с темата вече 6 години, с риск да ви ставам досаден, искам да повторя – демографията е голямото предизвикателство и единствената смислена кауза, която може да ни обедини като българи в следващите години.

Идеята да запазим България за нашите внуци, след като живеем тук от най-малко 1300 години, е това, което трябва да ни мотивира. И не само заради бъдещето. Защото, ако се раждат повече деца и се завърнат част от напусналите българи, ще имаме повече енергия като нация и в крайна сметка ще живеем по-добре днес, на ежедневно ниво. Това трябва да бъде големият обществен приоритет на България. Демографията няма цена!

Това означава не просто политическите партии и медиите да говорят на избори и след преброяване за това, а всеки един нормален средностатистически българин да знае, че това е голямото предизвикателство и голямата ни цел – както дедите ни са знаели, че мечтаят за обединение на България в етническите ѝ граници. На емоционално и ежедневно ниво да повярваме, че всички заедно можем да променим тази тенденция и че няма да сме тези, които ще изгасят последни осветлението след стотици поколения българи.

А сега по-конкретно – преди 2 години ние от ДНК направихме няколко предложения за промени в законодателството и в средата, така че да се раждат повече деца. Внесохме ги в Министерски съвет и от това, разбира се, не последва нищо. Затова променяме тактиката – вече допълваме тези предложения с нови, като ще включим и конкретни идеи по отношение на задържането и завръщането на българите в България.

Така ще създадем пакет от предложения по отношение на раждаемост и емиграция. След това ще направим голяма кръгла маса, на която ще поканим освен медиите, българския бизнес, т.е. големите работодателски организации, институциите, които отговарят за темите раждаемост и емиграция, както и представители на всички политически партии. Пък да дойде, който иска.

Финалната ни цел ще бъде да набележим конкретни приоритети, от които за първи път след 30 години реално да започне работа по демографския проблем. Ще бъде хубаво, да не кажа, че е задължително, вследствие на тази кръгла маса и на други подобни инициативи да имаме нова демографска стратегия. Не 140 неразбираеми страници, както е сега, а няколко конкретни и ясни приоритета със срокове на изпълнение и не разхвърляни, както в сегашния документ, на близо 30 институции, а с конкретен отговорник, за да се случат промените.

Малко по малко ще стане кристално ясно, че в този глобален и динамичен свят възможността да загубим България не е някакво мъгляво бъдеще, а реална опасност. И трябва спешно да вземем мерки. Вече започнахме срещите, за да изчистим предложенията си, скоро ще се консултираме и с работодателските организации, с институциите, както и с политическите партии, а кръглата маса ще направим в края на годината или началото на 2022.

Толкова засега.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама