Първи думи на новите министри

12:45, 16 сеп 21 / Политика 25 1965 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Новият служебен кабинет официално встъпи в длъжност. Той обаче не е много по-различен от предишния. Промени има само в три министерства. 

От предишния кабинет си отиват т. нар. „любимци на народа“ - харвардските възпитаници министрите на икономиката Кирил Петков и на финансите Асен Василев. Причината - създаването на нов политически проект, за който се говореше много в последните дни. Отива си и транспортният министър Георги Тодоров, за който обаче все още не е известна причината. 

Радев писа отличен на „Янев 1“, но предупреди „Янев 2“ за опасности

На тяхно място встъпиха в длъжност Даниела Везиева (икономика), Валери Белчев (финанси) и Христо Алексиев (транспорт). Те бяха представени съвсем лаконично от държавния глава Румен Радев, който не мотивира решението си за рокадите. Новите министри направиха първите си коментари на официални пресконференции при приемането на щафетата. В първите си думи те обещаха да работят, подобно на предния състав, в посока на промяната на модела на управление, който имахме в последните години. 

Везиева ще следва посоката на осветляване на нарушенията

Новият служебен министър на икономиката Даниела Везиева обяви, че се надява да оправдае доверието и отговорността за промяната, за да „се върнем към нормалността и онези принципи и ценности, които бяха позабравени през годините“.

Тя посочи, че ще бъде направен анализ на това как евросредствата от последните 4 години са се отразили на житейския стандарт на българина. „Ще продължим проверките, които не са приключили в БАЕЗ и другите търговски дружества. Нашето желание е да наложим управление, което е базирано основно на законността и прозрачността“, подчерта Везиева. По думите ѝ към момента икономическите мерки за подпомагане на бизнеса в ковид кризата са в рамките на действащите финансови параметри. „Разбира се, че ще има още срещи с бизнеса, ако успеем да се включим в тези рамки“, каза тя.

Бившият икономически министър Кирил Петков пък отбеляза, че е щастлив, че именно тя поема неговия ресор. „С нея работихме през последните три месеца и аз ѝ имам абсолютно доверие, че промяната, която заедно започнахме, ще бъде продължена“, заяви той, цитиран от ресорното ведомство. 

Валери Белчев се качва на бърз влак в движение

Нямам родствена връзка с бившия финансов министър на Луканов Белчо Белчев. Бих искал да имам родствена връзка с министъра на финансите на Стамболов Христо Белчев“, побърза да поясни новият финансов министър Валери Белчев. 

Той каза, че се чувства „все едно гони бърз влак, на който трябва да се качи в движение“. „Стандарта, темповете на работа, които наложи бяха изключително точни, добре формулирани и изпълнение. Трябва да ги запазим. За мен ще бъде улеснение, че стъпвам на една по-добре работеща платформа. Уверен съм във възможностите на хората тук. Нямам притеснение, че предизвикателствата, които ще се появят ще бъдат посрещнати“, коментира той, като допълни, че не предвижда резки кадрови смени в Министерството на финансите и че ще работи в посока за приемане на еврото през 2024 г.

Асен Василев коментира, че България де факто вече е приела еврото. „Дали и кога ще сменим лева с ервро е технически въпрос“, поясни той. Василев отбеляза и че хазната е оставена в по-добро състояние, а актуализацията на бюджета ще позволи до края на годината бизнесът и хората да се чувстват по-спокойни и осигурени, че има средства да се посрещне пандемията и икономическите ефекти от нея.Радвам се, че г-н Белчев поема министерството, искам да му пожелая успех, защото неговият успех е успех за всички нас“, заяви Василев, цитиран от „Фокус“.

Алексиев ще ускори изпълнението на проектите за пътищата

Новият транспортен министър Христо Алексиев пък си постави за цел да ускори изпълнението на проектите за жп коридори, пътища и цифрови магистрали.

През последните 5 месеца стартираха жп проекти на стойност над 1 милиард лева. По Програма „Транспортна свързаност“ се очакват инвестиции в размер на 4 милиарда лева, след одобрение на Европейската комисия. Ще кандидатстваме активно и по Механизма за свързана Европа 2021-2027“, посочи Алексиев, като добави, че по проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, средствата за „Транспортна свързаност“ възлизат на 1,8 млрд. лв. По думите му, за „Цифрова свързаност“ се очакват инвестиции за близо 1 милиард лв., от които 300 млн. лв. е привлечено финансиране от страна на операторите. 

В рамките на моя мандат ще изисквам засилен контрол на изпълнението на концесионните договори, както и продължаване на реформите в сектора“, бе категоричен Христо Алексиев, цитиран от пресцентъра на ресорното ведомство. Той изрази желание за бъдещо сътрудничество с досегашния министър Георги Тодоров.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама