Ваксините срещу COVID-19 не предизвикват стерилитет

14:45, 16 сеп 21 25 1651 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ваксините срещу COVID-19 не могат да предизвикат стерилитет. Това информират от Министерство на здравеопазването. Те обаче отбелязват, че бременните жени са в по-висок риск от тежко протичане на респираторни заболявания, в това число и на коронавирусната инфекция.

Според здравните власти 24% неваксинирани бременни жени, приети в болница по време на първата вълна на коронавируса, го изкарват умерено или тежко, в сравнение с 36% от тези, заразени с Алфа варианта и 45% при Делта варианта. Те се позовават на изследване, проведено във Великобритания. В него са участвали 3 371 неваксинирани бременни жени, приети в болница със симптоматичен COVID-19

Какво съдържат ваксините срещу Covid-19?

Оттам посочват, че в публикувана на 20 август информация Кралският колеж по акушерство и гинекология в Обединеното кралство препоръчва прилагането на ваксина срещу SARS-CoV-2 по време на бременност.

А Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) препоръчва ваксиниране на хора на и над 12 години. Включително бременни и кърмещи жени, както и на тези, които се опитват да забременеят или им предстои.

Създадоха експертен съвет за бременните с COVID-19

Проучване, проведено в Университета в Маями, САЩ, чиито резултати бяха публикувани в „JAMA“ на 14 юни, оценява параметрите на сперматозоидите при здрави мъже на възраст от 18 до 50 години. То се е състояло преди и след поставянето на РНК ваксина, а неблагоприятно влияние върху тях не е намерено.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама