И този път инициативен комитет ще издигне Радев и Йотова

12:31, 20 сеп 21 / Политика 25 1491 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Инициативен комитет ще издигне кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за предстоящите президентски избори. Това обяви днес вицепрезидентът Йотова по време на официално посещение в Свищов. „Днес ще започнем конструирането на нашия инициативен комитет, което е готово в много голяма степен. Ще бъде обявен съвсем скоро, защото спазваме сроковете, дадени от ЦИК“, обясни тя.

Вицепрезидентът каза още, че в инициативния комитет ще участват хора с най-различни политически цветове, но сред тях водещ ще бъде цветът на България.

Припомняме, че през 2016 г. инициативен комитет с председател Стефан Данаилов издигна ген. Румен Радев за кандидат-президент, а Илияна Йотова за вицепрезидент. В комитета бяха над 240 души, сред които Корнелия Нинова и други знакови лица от редиците на социалистите. Кандидатурите на двамата бяха подкрепени и от Националния съвет на левицата (широкото ръководство на партията).

Кандидат-президентът на ГЕРБ: По-мистериозен и от предсказание на Ванга

Радев не е член на БСП, за разлика от Йотова. С влизането в битката за стола на „Дондуков“ 2 Румен Радев влезе и в политиката. Дотогава опитът му бе само във ВВС, включително и като командир. За разлика от него Йотова е член на БСП, била е депутат и евродепутат.

На предишните избори Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха на балотажа срещу Цецка Цачева и Пламен Манушев. На втори тур двойката на БСП получи подкрепата на ДПС. Този път от Движението бяха категорични, че няма да застанат зад Радев.

От БСП още не са обявили официално, че ще подкрепят Радев и Йотова. На въпросите по темата Нинова отговаря, че решението ще бъде взето от Националния съвет на партията. Досега само от „Има такъв народ“ и новата формация около Кирил Петков и Асен Василев са заявили, че го подкрепят.

„Продължаваме промяната“: Петков и Василев търсят „коалиция на почтените“ и дават заявка за управление

По повод новия проект на двамата бивши министри, Илияна Йотова изрази мнение, че той ще привлече младите хора, които търсят своята реализация. „Струва ми се, от първите заявки, че по-скоро това ще бъде една центристка партия, която много ми прилича на начина, по който през 2017 г. стартира партията „Франция напред“ на г-н Макрон. Много ми прилича на програмата на „Граждани в Испания“, това също е центристка партия. Вероятно тези млади хора ще търсят своята политическа реализация в този спектър“, посочи тя, цитирана от БНТ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама