Без изненади: Партията на Путин спечели парламентарните избори в Русия

10:21, 21 сеп 21 / Свят 25 1617 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Партия „Единна Русия“ спечели 49.82% от гласовете в парламентарните изборите за Държавната дума. Toва показват резултатите при 100% преброени протоколи, които са публикувани на уебсайта на Централната избирателна комисия на Руската федерация.

Според предварителните изчисления членовете на „Единна Русия“ ще получат приблизително 112 депутатски мандата, съобщи ТАСС. Те печелят в общо 198 едномандатни избирателни района. По този начин Обща Русия получава конституционно мнозинство в долната камара, пише Dariknews.bg.

Според резултатите от гласуването, Комунистическата партия на Руската федерация (18,93%), Либерално -демократичната партия (ЛДПР) - 7,55%, „Справедлива Русия - патриоти - за истината“ - 7,46%и „Нови хора“ - 5,32%. Всички тези пет партии са преодолели пет процентовата бариера за влизане в Държавната дума.

Нито опозиционният лидер Алексей Навални, който е в затвора, нито неговите съмишленици можаха да се кандидатират за участие в тези избори. Организацията на Навални бе обявена за екстремистка, хората от неговото обкръжение избягаха в чужбина.

Защо изборите са важни за Путин?

Президентът Путин е дал положителна оценка на парламентарните избори в страната, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите на държавния глава управляващата партия „Единна Русия“ е изпълнила задачата да потвърди лидерската си позиция.

За Путин победата на паралментарните избори е важна, тъй като ще има нужда от подкрепата на Думата до следващите президентски избори през 2024 година. Дотогава трябва парламентът трябва да реши дали след 22 години на президентския пост, с прекъсване от четири години на премиерска позиция, ще поиска да остане начело на държавата, или ще издигне някого другиго за свой наследник. „За да одобри Думата наследника на Путин, тя трябва да е максимално лоялна, да няма никакви конфликти със сегашния президент и да не издига свой кандидат“, посочва политологът Иля Гращенков.

„Най-нечестните избори на десетилетието“

Този път на руските избори почти нямаше външни наблюдатели. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа реши да не изпраща такива, след като московските власти силно намалиха мисията - уж заради пандемията. Сега местни наблюдатели като представители на независимата организация „Голос“ съобщават за над 3000 случая на фалшификации, съобщава „Дойче веле“.

В хода на гласуването стана ясно, че има случаи, в които един гласоподавател е пуснал в урната няколко попълнени бюлетини или избирателите разбират, че от тяхно име вече е гласувано. Гласове са отчитани и от починали хора. Стигна се до там кандидат-депутати да променят външността си, за да отнемат гласове от опозиционни кандидати.

На фона на всичко това от Централната избирателна комисия изтъкват, че всичко е било изключително прозрачно.

Според  Виталий Аверин от „Голос“ тези избори не могат да бъдат наречени нито демократични, нито свободни. „Това бяха най-нечестните избори на десетилетието“, като най-голямата изборна манипулация е била направена още предварително - това, че никой от опозиционните и независими кандидати не е бил допуснат.

Как „Единна Русия“ победи интернет

Опозиционни активисти се оплакаха, че да били заглушени дигитални платформи.

След като  Русия заплаши американските социални мрежи с големи глоби, ако не премахнат съдържание, което Москва смята за незаконно, Apple и Google премахнаха приложение на Алексей Навални от своите онлайн платформи. Телеграм също се съобрази с исканията на руската страна.

Приложението на Навални представляваше ръководство за гласуването. То съдържаше препоръки, свързани със стратегията на Навални за “Умно гласуване”, която идентифицира кандидати, имащи най-голям шанс да победят представителите на управляващата партия “Единна Русия”, пише “Свободна Европа”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама