БФС или Бербатов: Кой преведе по-правилно писмото на УЕФА?

15:23, 21 сеп 21 / Спорт 25 1396 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Едно писмо от УЕФА до БФС разтърси за пореден път българските футболни среди. Или по-точно – неговата интерпретация.

Вчера в сайта на БФС бе публикувано официално обръщение на президента на УЕФА Александър Чеферин до българския му колега Борислав Михайлов. Според превода на футболния съюз в него Чеферин изразява задоволството си от възможността двамата отново да работят заедно за доброто на играта. Той също така заявява подкрепата на европейската централа към БФС в текущите процеси в българския футбол.

Според претендента за нов шеф на футбола у нас Димитър Бербатов обаче това не е писмо, изразяващо подкрепа, а точно обратното. И объркването идва от грешния превод, направен от БФС. „То е част от практиката на УЕФА - когато има очевидни проблеми в някоя от 55-те национални федерации, централата изпраща писмо с насоки и предложения как да бъдат решени“, посочва Бербатов.

„Нека обърнем внимание на две изречения от въпросното писмо: „I hope you will now grasp the challenges ahead of you with both hands and resolve them in the best interest of Bulgarian football with the full respect of UEFA values and regulations“. Ясно е, че УЕФА приканя БФС да се изправи пред предизвикателствата и проблемите, които има, и да ги разреши в името на българския футбол, като спазва и уважава ценностите и разпоредбите на УЕФА. Нещо, което до момента БФС не прави“, се казва в позицията на Бербатов в социалните мрежи.

„Другото изречение е следното: „It is essential that the road ahead works to high standards for football in Bulgaria and in full respect of good governance and any applicable national laws“. УЕФА се надява пътят напред да води до високи стандарти в българския футбол при пълно зачитане на критериите за добро управление и прилагане на законите на страната. Добро управление! И да се съобразява със законите на страната! Тоест, когато българският съд реши, че конгрес трябва да има, БФС е длъжен да се съобрази с това решение, а не да търси всяка възможност да избяга от него“, допълват от екипа на Бербатов.

„Но преди всичко трябва да има добро управление, което да уважи подписите на повече от една трета от отборите за свикване на конгрес – нещо, което явно липсва в БФС. И УЕФА учтиво им напомня, че трябва да вземат правилното решение в резултат на волята на отборите! Както виждате, в писмото ясно е изразено подканването към БФС нещата да се случват честно, демократично и при спазване на принципите и правилата на УЕФА. А тези правила не предполагат неспазване на устава и законите, нито опити да се въведе независим съд в заблуда, нито целенасочена работа срещу исканията на собствените си членове, още по-малко репресия срещу членове на Изпълнителния комитет, или провеждане на конгрес ала 2018 година... Това подканване на УЕФА към БФС се губи в умишлено непрофесионалния превод на текста“, завършва позицията не Бербатов.

Вчера кандитурата на Димитър Бербатов за поста президент на Българския футболен съюз бе издигната от отборите на ПФК ЦСКА (София), ПФК „Берое“ (Стара Загора), ПФК „Пирин“ (Благоевград), ФК „Места“ (Хаджидимово), ОФК „Беласица“ (Петрич), ФК „Победа 13“, ФК „Ком“ (Берковица) и ФК „Локомотив“ (Каспичан).

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама