Гешев не знаел какво става с делото за снимките на Борисов

17:27, 24 сеп 21 / Политика 25 1810 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В България има прекалена безнаказаност за корупцията, обяви ръководителят на делегацията на комисията LIBE София ин'т Велт, която е и председател на Мониторинговата група.

Представители на Комисията по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права в Европейския парламент са на мисия в у нас и Словакия. В състава ѝ е и българският евродепутат Елена Йончева. Целта на срещите с евродепутатите е да бъде обсъдено върховенството на закона в страната.

Питат ЕК: Как корупцията в България се вижда във Вашингтон, а в Брюксел не?

„Общото послание, което се споделя от делегацията, е, че видяхме, че има много проблеми, но същевременно видяхме решителността на българите да се справят с предизвикателствата. Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми и те са на първо място. Този проблем не съществува само в България, но ми се струва, че тук има прекалена безнаказаност за корупцията. Понякога няма разследване, а когато има - не води до нищо, което е лош сигнал за българските граждани“, каза София ин'т Велд от „Обнови Европа“ на пресконференция след срещи с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, главния прокурор Иван Гешев, заместниците му и говорителя му Сийка Милева.

Ръководителят на делегацията допълни, че дискриминацията, неравенството, изключването също са голям проблем. Обсъден бил и въпросът за домашното насилие над жените. Представителите на ЕП настояли за национално законодателство за закрила на жените.

Гешев не знаел какво става с делото за снимките на Борисов

Тя бе категорична, че делегацията не е получила отговори на всички въпроси, които е търсила. „Голяма част от въпросите, които зададохме, бяха свързани с инерцията и липсата на активност във връзка със започнати разследвания“, разказа евродепутатът от „Обнови Европа“. Без отговор останал и въпросът за скандалните снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Според Ин'т Велд главният прокурор обяснил, че не знае да има процедура за случая.

За проблемът със свободата на словото

По-късно от българската прокуратурата обявиха, че са готови да предоставят допълнителна информация на ЕП, свързана с правовия ред в България, както и по въпроси от взаимен интерес.

София ин'т Велт каза, че вярва в оценката на „Репортери без граници“, чиято класация поставя България на 112-о място по свобода на словото. „Чух няколко човека, които се опитват да обяснят защо не е вярна този оценки, но вярвам. Въпросът е, че тенденцията е ясна - от 34-то място до 112-то. Всички трябва да признаем, че има голям проблем“, каза тя, цитирана от „Оffnews“.

За срещата си с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков София ин'т Велт обясни, че са информирани, че има неравностойно представяне на политически партии. Кошлуков е отрекъл това. „Ще видим кои твърдения са верни кои не са. Знаем, че много хората разчитат и вярват на БТН и не трябва да има дори зрънце съмнение за неравнопоставеност“, посочи Ин'т Велт и добави, че има въпроси и към СЕМ дали са неутрални.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама