Ключови избори в Германия

09:13, 26 сеп 21 / Свят 25 1518 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В Германия се провеждат ключови избори за Бундестаг, с очакване да бъде сформирано правителство и да бъде номиниран наследник на канцлера Ангела Меркел, която е на поста вече 16 години.

Резултатът от вота остава непредвидим. Разликата между двете основни партии, които се борят за изборната победа, е в рамките на статистическата грешка - около два процента. Близо всеки трети германски избирател ще реши в последния момент за кого да гласува.

Над 60 милиона граждани на страната имат право да глас. В надпреварата участват десетки партии, но фаворитите за канцлер, според проучванията, са трима. Това са кандидатът на християндемократите Армин Лашет, Олаф Шолц от социалдемократите и Аналена Бербок от „Зелените“.

В навечерието на изборите: Меркел – 16 години най-влиятелна жена в света

Парламентарният вот се очертава като много оспорван. В опит да спечелят гласовете на колебаещите се двамата основни опоненти водиха предизборна битка до последния момент.

Кандидатът на консервативния блок ХДС/ХСС Армин Лашет прибягна до помощта на отиващата си Ангела Меркел, която на последния предизборен митинг вчера се обърна към избирателите с думите: „Вие решавате кой ще управлява Германия. Мисля, че всички сме на едно мнение, че бъдещото правителство трябва да работи за благоденствие, сигурност и мир“.

На финалната права консерваторите заложиха на конфронтация със Социалдемократическата партия, която води в допитванията. Лашет предупреди, че Германия може да завие наляво, ако конкурентът му Олаф Шолц спечели изборите и влезе в коалиция с Левицата - партия, която обединява бившите комунисти от ГДР и бившите крайнолеви социалдемократи.

Шолц, който е представител на умерените социалдемократи, заяви в избирателния си район в Потсдам, че много германци искат промяна и израз на това е правителство без консерваторите от ХДС/ХСС.

Капка Тодорова в „Политкаст“: Съставянето на коалиция в Германия вероятно ще отнеме много време

Днес в Германия се избира не само Бундестаг, но и парламент в североизточната провинция Мекленбург, Предна Померания, както и нов кмет на столицата Берлин. В анкетите и за трите вота с различна преднина води социалдемократическата партия.

За фаворит в местните избори в Берлин се счита бившата министърка на младежта и семейството Франциска Гифай, която подаде оставка през май тази година заради обвинения в плагиатство в докторската и работа. В германската столица управлява коалиция, водена от социалдемократите с левицата и зелените. Този съюз е теоретично възможен но на федерално ниво след днешните избори, ако бъдат спечелени от Социалдемократическата партия, пише БНР.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама