Фотофиниш: Социалдемократите печелят изборите в Германия с под 2% преднина

08:24, 27 сеп 21 / Свят 25 1687 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) печели изборите за Бундестаг с 25.7% от гласовете, изпреварвайки консервативния блок на канцлера Ангела Меркел с едва 1.5%. 

Трето място заемат „Зелените“, следват либералите от Партията на свободните демократи, „Алтернатива за Германия“ остава на пета позиция. В парламента влизат и „Левите“, макар, че те са с 4,9% - малко под 5-процентова бариера. Въпреки всичко те ще имат своите представители, защото имат директно избрани депутати, предаде bTV.

Ключови избори в Германия

Големият въпрос в момента е кой ще наследи поста на канцлера Ангела Меркел. Това зависи от преговорите, които започват. Възможностите са две, т.нар. коалиция „Светофар“ между социалдемократи, „Зелените“ и либерали или коалиция „Ямайка“, която е между – християндемократи, либерали и „Зелените“. Според резултатите не е изключена и трета възможност за коалиция между християндемократи и социалдемократи, каквото беше последното правителство и последните няколко кабинета на Меркел.

Очакват се преговорите да продължат поне до пролетта.

В навечерието на изборите: Меркел – 16 години най-влиятелна жена в света

Избирателната активност беше сходна с предишните избори, около 77%. Голяма част от германците дадоха своя вот по пощата, една от причините за това е ситуацията с COVID-19. В Берлин се образуваха големи опашки пред изборните секции поради няколко причини - сбъркани доставени бюлетини и маратон, в който са се включили част от жителите на града и което, блокира голяма част от града. Затова в Берлин изборния ден не е продължил до 18 ч., а докато е имало опашки от чакащи. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама