COVID-19 е отнел живота на 12 деца у нас

10:11, 27 сеп 21 25 1581 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В следващите дни в Единния информационен портал coronavirus.bg ще станат видими още много данни, ще има и повече аналитична информация. Това съобщи пред Нова телевизия съветникът на служебния здравен министър. 

Коментарът ѝ дойде, след като в края на миналата работна седмица в портала се появи информация какъв е делът на ваксинираните сред новите случаи за денонощие на заразени, настанени в болница и починали.

Тя изнесе данни за починалите от коронавирус от 1 март до 24 септември, като за този период животът са си изгубили 10 173 души, от които 78 са били ваксинирани. „Това е 0,77% от всички починали”, обясни специалистът.

Проф. Мира Кожухарова добави, че 93% от хоспитализираните с COVID-19 у нас не са ваксинирани.

Няма пробив във ваксините, починалите са възрастни с придружаващи заболявания

Няма пробив във ваксината при наличие на средно 2% починали ваксинирани. Става въпрос за възрастни хора с много придружаващи заболявания. При тях изграждането на имунитет след ваксиниране е доста по-затруднено. Това коментира пред bTV Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Той посочи, че според наличните към момента данни не е нужно всички да си поставят трета доза. Има вече данни, че голяма част от напълно имунизираните са си изградили антитела, които ще им осигурят защита една, дори може две и повече години, обясни Кунчев.

Прогнозата му е, че скоро Европейската комисия може да има решение за удължаване на действието на сертификатите за имунизация срещу коронавирус с още една година.

Кунчев отново подчерта, че ако не се подобри обхватът на ваксинацията, това ще се отрази негативно на организираният туризъм, тъй като според него е логично туристите да избират да почиват там, където страните се справят по-добре със заразата.

Кунчев обърна внимание и на скритата заболеваемост, която е основно в големите градове. Тя е свързана с това, че хората са се научили да си купуват сами тестове и когато са положителни, не казват на здравните власти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама