Асен Василев съди Тошко Йорданов за клевета

15:15, 27 сеп 21 / Политика 25 1995 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бившият служебен финансов министър и един от лидерите на „Продължаваме промяната“Асен Василев е завел съдебен иск срещу зам.-председателя на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заради твърденията му от парламентарната трибуна за кражба на интелектуална собственост.

В края на юли Йорданов тиражира твърдения срещу Василев, че през 2013 г.е откраднал интелектуална собственост от фирма и е бил осъден за това от лондонски съд.

Асен Василев откраднал интелектуална собственост?

Василев настоява да получи 250 000 лв. обезщетение от зам.-председателя на „Има такъв народ“. Той е завел частичен иск за 25 100 лв. срещу Йорданов, обясниха от Софийския градски съд след въпроси на „Сега“. Василев твърди, че Йорданов му е причинил неимуществени вреди с клеветнически твърдения, разпространени от трибуната на парламента на 29 юли 2021 г., а след това възпроизведени пред Нова тв на 31 юли и пред bTV на 9 август.

„Завел съм иск срещу Тошко Йорданов в съда. Той направи едни изявления от трибуната на парламента. Мястото, където спорът ще бъде решен, е в Софийски градски съд. Ние трябва да надмогнем междуличностните различия с „Има такъв народ“ и да направим нещо смислено за България“, заяви Василев преди дни в ефира на Nova News.

Решението е негово, той е свободен гражданин

Йорданов коментира днес иска на Василев. За думите от трибуната бих го помолил да прочете чл. 69 от Конституцията. Този текст от основния закон обаче гласи, че народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание, каза той, цитиран от Фокус. Процесът, заведен от Василев, е граждански.

Пред „Сега“ Йорданов коментира лаконично: Решението е негово. Той е свободен гражданин. В съда ще се види всичко.  

Ако съдът присъди на Василев напълно сумата по частичния иск - 25 100 лв., той ще може да заведе ново дело за остатъка до 250 000 лв., като първото решение ще има сила на присъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда. Съдебната практика за обезщетения заради обида и клевета, включително и за лица, ангажирани в политическия живот не предвижда такива размери, коментираха магистрати пред „Сега“. Обикновено се присъждат 10-15 хил. лв. Точно заради това вероятно Василев е завел частичен иск за 25 100 лв. Така делото му ще се гледа от градския (той се занимава с искове над 25 хил. лв.), а не от районния съд, а той ще си спести по-голямата такса, която би дължал за иск от 250 000 лв.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама