Мораториумът върху решенията на „Борисов 3“ е противоконституционен

12:53, 28 сеп 21 / Политика 25 1471 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

В краткия си живот 45-ят парламент успя да приеме решение, с което наложи мораториум върху действията на кабинета „Борисов 3“, тогава в оставка. Визирани бяха сделки, назначения, отдаване на концесии и др. „За“ гласуваха всички без ГЕРБ.

В пленарна зала всички се надпреварваха кой е по-голямата опозиция на бившите управляващи. Основният мотив за предложението да се наложи мораториум е за да спре назначаването на „калинки“ в държавните дружества.

На 22 април решението мина след двучасови караници, като още тогава бе повдигнат въпросът дали не противоречи на Конституцията. От ГЕРБ веднага реагираха и атакуваха мораториума в Конституционния съд. Настояха магистратите не само да се произнесат, че противоречи на основния закон, но и да излязат с тълкувателно решение. Според партията на Борисов така Народното събрание отнема правомощия на други власти.

Конституционният съд образува дело по жалбата на ГЕРБ и решението вече е факт. Единодушно 11 съдии приемат, че мораториумът е противоконституционен. Казват, че е недопустимо Народното събрание да спира временно изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт и на други държавни органи, установени от основния закон и на съдебната власт. Уточняват, че това е в сила дори когато Министерски съвет изпълнява правомощията си до избор на нов кабинет от нов парламент (както беше в конкретния случай).

Искането на ГЕРБ за обявяване на решението за противоконституционно обаче се отклонява. Аргументът е, че предметът на искането вече е отпаднал, защото мораториумът е бил в сила до избирането на ново правителство или назначаването на служебно. Президентът назначи служебния кабинет „Янев“ на 12 май.

Въпреки това е факт, че налагането на мораториума нарушава Конституцията на страната. И вероятно няма да видим подобни политически ходове в бъдеще.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама