Няма опция „Демократична България“ да подкрепи Румен Радев

17:13, 28 сеп 21 / Политика 25 1917 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Няма опция „Демократична България“ да подкрепи Румен Радев. Това коментира съпредседателят на коалицията Христо Иванов. 

Радев е изправен пред изкушението да получи концентрация на власт, която не съм сигурен, че е най-добрият модел. Затова е важно да има силна ДБ в парламента като контрапункт на концентрация на власт. Ние се готвим в кампанията си да поставим тази тема в центъра. Искаме да проведем сериозен разговор с нашите съграждани за това как се управлява България, не просто да им предложим „харесайте си този или онзи“, обясни Иванов пред „Свободна Европа“.

Ако ДБ има кандидат за президент, ще го обяви в последния момент

„Демократична България“ ще обяви кой е кандидатът ѝ за президент - ако реши да издигне такъв, в последния разрешен от закона срок. „Обсъждаме най-различни варианти, водим оживени дискусии в коалиционните си органи, но още нямаме решение“, заяви Иванов и добави, че има различни гледни точки, но няма вътрешни противопоставяния в коалицията.

Христо Иванов подробно изясни сложността на избора, който трябва да се направи с оглед на постигането на основните цели. „Ако погледнем само през призмата на кандидат-президентската надпревара, трябваше да има кандидат и той да бъде изкаран по-рано. Но се оказа, че имаме безпрецедентна ситуация на съвместяване на избори”, коментира той. 

Иванов даде да се разбере, че за “Демократична България” приоритетен е парламентарният вот.

Няма драма с появата на “Продължаваме промяната”

Христо Иванов заяви, че с появата си “Продължаваме промяната” става конкурент за определени електорални територии и това усложнява ситуацията. Според него обаче няма драма в тази конкуренция и се гледа на нея позитивно. За момента не са водени конкретни преговори за следизборна коалиция със структурата на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

“Следващият разговор, който ни интересува, е за коалиционно споразумение за управление. Трябва да се изяснят няколко важни компонента и на първо място отношението им към ГЕРБ и ДПС. Това е фундаментален въпрос за нас. Искаме да видим и програмата им, защото сравнението на програмите е началото за всеки разговор”, заяви Иванов.

Парламентаризмът като противодействие на едноличната власт

“Демократична България” ще трябва да излезе с ясни послания за възстановяването на парламентаризма като форма на противодействие на едноличната власт, а оттам и на създаването на корупционна среда, смята Иванов. 

“България излиза от дълъг период на еднолична власт, която започва с лични лидерски проекти и минава през концентрация на власт. Трябва да възстановим републиканския модел на управление, на партиите с колективни органи, които взимат решенията, на създаването на коалиции. Това минава през силно представителство на “Демократична България” в парламента”, добави той.

Нашият проблем е, че търсим магьосник от Оз да спечели едни или други избори. А трябва да мислим как България да печели. Нашата цел е да печели републиканският парламентаризъм и бихме се фокусирали върху това”, каза още Иванов.

“Доброто управление означава институции, това означава разделение на властите, систематична обществена резистентност към корупцията. Колебанията ни са за това дали нашите ресурси ще ги насочим към битка за съживяване на парламента”, заяви съпредседателят на “Демократична България”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Петър 20:53, 28 сеп 21

Радев със сигурност не е опрял до шепата гласове за Иванов, виден слуга на олигарси соросоиди.

2 Анонимен 10:37, 29 сеп 21

но пък с тези си действия всъщност яко си го подкрепят пффф

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама