Задържано ли е копие на Панагюрското съкровище в Дубай?

14:33, 29 сеп 21 25 1894 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В медиите се появи информация, че копие на Панагюрското съкровище е било иззето като незаконен износ от българската делегация за „Експо 2021“ на митницата в Дубай преди два дни. За това съобщиха първо в Bird.bg и „Площад Славейков“, като се позоваваха на информация от Министерството на културата.

Оттам посочват, че предметите с тегло 6 кг не са били оформени като износ на българската митница. Те били пътували само с писмо, че не са оригинал и културна ценност. По тяхна информация митничарите са освободили делегацията ни след разпит, но са задържали предметите, тъй като е налице нарушение на митническото законодателство.

Според Закона за културното наследство, Министерството на културата няма ангажимент към износа на копие, което не представлява културна ценност. Документацията е трябвало да бъде оформена от Министерство на икономиката, а копието съпроводено с манифест за износ и предварително уведомление до митниците в Дубай. Като това е било част от ангажиментите на ресорното ведомство. Оттам обаче твърдят, че въпросните лица, които го съпровождали не са били техни служители, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка, за организиране представянето на България на „Експо 2021“.

Снимка: Министерство на културата

По-късно от Националния исторически музей и Министерството на културата опровергаха информацията.Появилите се по-рано в електронни медии публикации относно проблем с участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „Експо 2021“ са изцяло фалшиви“, посочват от Министерството на културата и Националния исторически музей. Според тях въпросното копие било предоставено от Националния исторически музей на консорциума, който е спечелил обществена поръчка на Министерството на икономиката да представя България на изложение в Дубай. Имали и коректно сключен договор.

Служителите на Националния исторически музей съвсем точно са изпълнили всички клаузи на договора и са спазили изискванията на българското законодателство, което лесно може да бъде установено при документална проверка“, измъкват от НИМ. Те са категорични, че няма задържани предмети и служители на музея. 

Те подчертават, че всички предмети за участие в „Експо 2021“ са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии, които осигуряват безопасното им пренасяне.

Оттам уточняват, че оригиналът на Панагюрското съкровище продължава да се експонира в зала № 2 и може да се види в работното време на Националния исторически музей.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама