ЦИК отказа регистрация на партията на Божков

09:50, 30 сеп 21 / Политика 25 2269 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Централната избирателна комисия отказа да регистрира партията на Васил Божков „Българско лято“ за парламентарните избори на 14 ноември. Решението е взето вчера и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок.

Причина за отказа е, че от партията не са приложили към документите си за регистрация удостоверение за актуална банкова сметка, съгласно изискванията на Изборния кодекс. Централната избирателна комисия намира, че не са изпълнени и изискванията за платен депозит от партията в размер на 2500 лв., според чл. 129 от Изборния кодекс.

Партия „Българско лято“ няма банкова сметка заради санкциите по закона "Магнитски", които САЩ наложи на Васил Божков на 2 юни т.г.

Васил Божков припомни чрез пост във Facebook, че още на първите избори „прокуратурата се опита да спре „Българско лято“ от участие“. „Не успяха“, подчерта той. „Искам дебело да подчертая, че тази партия не е създадена да решава моите проблеми, а да помага за решаването на проблемите на България.  Които само ще нарастват, докато вместо промяна тече подмяна“, посочи още той.

Днес на политически съвет партията ще реши дали и как ще участва на предстоящите избори.

На изборите на 11 юли „Българско лято“ получи 1.82% от гласовете. Преди месец председателят на партията Борил Соколов се оттегли от поста и до момента не е ясно кой ще го замени. В документите подадени в ЦИК Соколов все още фигурира като председател.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама