Скулптура на давещо се момиче в река плаши в Билбао

18:35, 30 сеп 21 / Свят 25 2965 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Скулптура на момиче, потъващо и изплуващо обратно на повърхността, стъписва жителите на Билбао, Испания. На повърхността на река Нервион се показва единствено лицето и безучастния поглед на момичето, който изчезва и се появява отново в зависимост от приливите и отливите.

Автор на странната скулптура е мексиканецът Рубен Орозко, който твори в хиперреализма. Озаглавено „Bihar” (в превод от баски: утре), момичето от Нервион цели да предизвика дебат относно устойчивостта и човешките действия, които променят облика на планетата. Основното послание е, че хората трябва да осъзнаят, че „техните действия могат да ни потопят или да ни задържат на повърхността“, споделя авторът пред испанския сайт „Nius“.

Докато приливите и отливите се редуват, 120-килограмовата скулптура от фибростъкло ту се показва на повърхността, ту се дави отново – отражение на онова, което може да се случи, „ако продължаваме да залагаме на неустойчиви модели на живот“, допълва Орозко.

Скулптурата се е появила във водата на 23 септември, спусната от лодка посред нощ. Очаквано, произведението предизвика множество реакции и жителите на града коментират, че първоначално са се стреснали от лицето, подаващо се от водата, но по-късно осъзнали, че изражението на потъващото момиче дори не изразява шок или притеснение, а по-скоро мъка, пише „Площад Славейков“.

„Утре“ не е първата скулптура на Орозко, която предизвика дебати в Билбао. Преди две години артистът създава скулптура в реален размер на възрастна жена, седнала сама на пейка в парка. „Invisible Soledad“ успява да насочи вниманието на публиката към изолирания живот, който някои възрастни са принудени да водят.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама