ЦИК се готви за по-висока избирателна активност

12:12, 30 сеп 21 / Политика 25 1682 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Централната избирателна комисия обсъжда обявяването на нова обществена поръчка за допълнителни машини за гласуване, след като предишната бе прекратена, тъй като и двете подадени оферти бяха над прогнозната стойност.

На този етап не е решено още дали поръчката ще е за 1600 устройства (както бе при предишната поръчка) или малко повече предвид очакваната по-висока избирателна активност.

„Попитахме с писмо, ако обявим нова поръчка, дали ще бъде осигурено финансирането. Получихме отговор от министъра на финансите, че необходимите средства ще бъдат осигурени”, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева.

Продължава да се обсъжда и въпросът дали ще гласуваме с една карта, или с две. „Намерението на ЦИК е да се гласува с 1 карта”, допълни тя и обясни, че иначе има възможност да бъдат объркани картите, особено в секциите с по 2 машини.

По предварителни данни секциите в страната ще бъдат 11 643, а избирателите – 6 708 109 души. 671 секции може да бъдат разкрити в 67 държави. „От днес ще се подават заявления от българите в чужбина“, допълни колегата ѝ Цветозар Томов.

22 партии и 7 коалиции искат да участват в изборите

22 партии и 7 коалиции са подали документи за участие в изборите, обяви Централната избирателна комисия. До момента само една от тях е получила отказ – „Българско лято“, поради непредставен пълен комплект от документи, които се изискват от Изборния кодекс. 

Така за момента на 14 ноември 9 партии и 2 коалиции ще участват само в парламентарния вот, а останалите 12 партии и 5 коалиции ще участват и в президентските избори. Данните обаче не са окончателни, тъй като ГРАО продължава проверка на внесените от коалициите подписи за регистрация.

До 4 октомври тече регистрацията на инициативните комитети за издигане на кандидатури за президентския вот. До момента са подадени документите на 2 комитета, но все още няма нито едно решение за регистрация.

Жребият за номерата в общата бюлетина за двата вота ще се тегли на 13 октомври в сградата на ЦИК, а на 15 октомври се открива предизборната кампания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама